Nastavljeno suđenje dopisniku Vašington posta

Džejson Rezajan (arhiva)

U Teheranu je danas nastavljeno suđenje iza zatvorenih vrata dopisniku američkog dnevnog lista Vašington post, Džejsonu Rezajanu koji se tereti za špijunažu.

Kako prenose iranski mediji, ovo je treće ročište. Prva dva su održana u maju i junu.

Rezajanu, 39-ogodišnjem novinaru, sudi se u specijalnom teheranskom revolucionarnom sudu zbog navodnog prikupljanja poverljivih informacija, koje je kasnije predao neprijateljskim vladama, zatim za pisanje pisma američkom predsedniku Baraku Obami i za postupke protiv nacionalne bezbednosti.

Rezajan je odbacio sve optužbe.

Optuženi i njegova supruga Iranka, Jegane Salehi, takođe novinarka, uhapšeni su u julu prošle godine pošto su iranske bezbednosne snage upale u njihov stan u Teheranu. Salehi je oslobođena i čeka je odvojeno suđenje, ali Rezajan sa dvojnim američko-iranskim državljanstvom, nalazi se u zatvoru već skoro godinu dana.

Tokom prvog saslušanja, iranski mediji su preneli da je sud pročitao pismo koje je Rezajan navodno poslao Obaminom tranzicionom timu 2008. godine u kojem je ponudio pomoć u cilju uspostavljanja boljih odnosa dve zemlje.

Martin Beron, glavni urednik Vašington posta, kaže da je Rezajan konkurisao za posao u Obaminom administraciji posle izbora 2008. ali da nikada nije dobio posao.

Rezajan je rođen i proveo je veći deo života u Sjedinjenim Državama, ali Iran ne priznaje dvojno državljanstvo.

Sjedinjene Države su zatražile od nadležnih da se Rezajan oslobodi.

Ročište se održava dok Teheran i šest svetskih sila, uključujući Sjedinjene Države pokušavaju da postignu sveobuhvatni sporazum o iranskom nuklearnom programu za koji Iran tvrdi da služi za mirnodopske svrhe.