Troje republikanskih senatora sprečilo ukidanje Obamakera

Senator Džon Mekejn

Američki Senat rano jutros nije uspeo da delimično ukine sedmogodišnji Zakon o pristupačnoj zdravstvenoj zaštiti, poznatiji kao Obamaker. Predsednik Donald Tramp je ubrzo nakon glasanja, na Tviteru opomenuo republikanske zakonodavce koji su podržali demokrate i ponovio svoj raniji poziv da se pusti da Obamaker propadne i da se zatim traži novo rešenje.

Senator Džon Mekejn iz Arizone glasao je protiv, čime se pridružio dvema drugih republikanskih senatorki koje su glasale sa demokratama, 49 prema 51, što je osujetilo nameru republikanaca da delimično ukinu zakon. Lider republikanske većine Mič Mekonel izjavio je da je razočaran ali i uznemiren zbog svojih demokratskih kolega.

“Mogu da zamislim da mnoge naše kolege sa druge strane proslavljaju i verovatno su prilično srećne sbog svega ovoga. Ali to je američkom narodu naudilo, iako mu treba olakšanje. Naši prijatelji sa druge strane su odlučili da se ne uključe sa nama na ozbiljan način kako bi pomogli onima koji trpe zbog Obamakera.”

Lider manjine u Senatu Čak Šumer imao je sledeći odgovor na insinuacije Mekonela.

“Osećamo olakšanje ali ne za sebe već za američki narod. Ali kao što sam više puta ponovio, Obamaker je daleko od savršenog, učinio je mnogo dobrih stvari ali mu je potrebno poboljšanje. Nadam se da će jedan deo tog okretanja stranice biti taj da se vratimo redovnom radu u odborima da zajednički poboljšamo Obamaker.”

Republikanski senatori žele već sedam godina da ukinu Obamaker, koji je zakonsko dostignuće bivšeg predsednika Baraka Obame. Ranije ove nedelje, republikanci u Senatu dva puta nisu uspeli da preokrenu taj zakon. Bilo da ga samo ukinu ili da ga ukinu i odmah zamene novom verzijom. Merom koja nije usvojena jutros, mogla bi između ostalog da se ukine obaveza da većina Amerikanaca mora da kupi zdravstveno osiguranje ili plati kaznu, kao i da kompanije sa 50 i više zaposlenih moraju da plate osiguranje za svoje zaposlene.