Tramp uvodi nove sankcije Severnoj Koreji

Predsednik SAD Donald Tramp tokom sastanka sa južnokorejskim predsednikom Mun Đae-inom, na marginama sastanka Generalne skupštine UN u Njujorku, 21. septembra 2017.

Predsednik SAD, Donald Tramp, uveo je nove sankcije Severnoj Koreji u četvrtak zbog njene nuklearne pretnje, ciljajući pojedince i biznise koji finansiraju trgovinu sa povučenim komunističkim režimom u Pjongjangu i koji finansiraju razvoj oružja u toj zemlji.

Lider SAD nazvao je severnokorejski nuklearni i program razvoja balističkih raketa "ozbiljnom pretnjom po mir i bezbednost u svetu". Rekao je da je "neprihvatljivo da drugi finansijski podržavaju taj kriminalni, odmetnički režim".

"Brutalni severnokorejski režim ne poštuje sosptvene građane, niti suverenitet drugih nacija", rekao je Tramp.

Video: Trampova nova uredba

Your browser doesn’t support HTML5

Trump Announces Executive Order Targeting Those Financing North Korea

U isto vreme, Tramp je rekao da je kineska centralna banka naredila obustavu trgovine sa Severnom Korejom, iako odmah nije bilo potvrde iz Pekinga, koji je dugo bio glavni trgovinski partner Pjongjanga i njegova ekonomska žila kucavica. Tramp, koji je dugo tražio kinesku pomoć u obuzdavanju severnokorejskog razvoja oružja, pohvalio je potez Pekinga.

Tramp je rekao da nove sankcije SAD daju američkom Sekretarijatu za finansije ovlašćenje da "ciljaju bilo kog pojedinca ili entitet koji vrši značajnu trgovinu dobrima, uslugama ili tehnologijom sa Severnom Korejom".

Rekao je da će američki zvaničnici "identifikovati nove industrije, uključujući i tekstilnu, ribolov, informacione tehnologije i prerađivačku industriju, koje Sekretarijat za finansije može da cilja snažnim sankcijama" i mere kako bi se "sprečilo eskiviranje sankcija".

Arhiva - Severnokorejski lider Kim Džong Un tokom proslave sa nuklearnim naučnicima i inženjerima koji su učestvovali u probi hidrogenske bombe, na ovoj nedatiranoj fotogrfiji koju je objavila severnokorejska Korejska centralna novinska agencija(KCNA) u Pjongjangu, 10. septebra 2017.

Ciljanje u pomorsku trgovinu i trgovinu generalno

Tramp je rekao da nove sankcije SAD za cilj imaju da ometu "kritičnu severnokorejsku pomorsku i trgovačku mrežu". Predugo je Severnoj Koreji dopuštno da zloupotrebljava međunarodni finansijski sistem za olakšavanje finansiranja svog programa nuklearnog oružja i raketa".

On je rekao da su Sjedinjene Države "imale predstavnike koji su radili na ovom problemu 25 godina i koji nisu uradili ništa. Zbog toga smo u problemu u kome smo danas, uz dodatak tome što, iskreno, druge zemlje nisu uradile ono što je trebalo da urade".

Tramp je izjavu dao stojeći uz južnokorejskog predsednika Mun Đae-ina i japanskog premijera Šinzo Abea, koji su obojica pozdravili akcije SAD tokom susreta na marginama sednice Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u Njujorku.

Tramp je uveo sankcije dva dana nakon što se rugao severnokorejskom lideru tokom svog govora u UN-u, nazvavši ga "čovekom raketom" zbog njegovih raketnih proba i rekavši da će SAD "totalno uništiti Severnu Koreju" ako napadne Sjedinjene Države ili njihove saveznike.

VIDEO: Tramp upozorava severnokorejskog lidera

Your browser doesn’t support HTML5

Trump Warns North Korean Leader: 'Rocket Man is on a Suicide Mission'

Pjongjang odbacuje Trampove pretnje

Severnokorejski ministar spoljnih poslova, Ri Jong Ho, odbacio je Trampove pretnje, rekavši novinarima u Njujorku kasno u sredu da liče na "zvuk laveža psa".

U svom govoru na sednici Generalne skupštine UN u četvrtak, Mun je rekao: "Mi ne želimo propast Severne Koreje. Mi ne tražimo ponovno ujedinjenje asimilacijom ili na veštački način".

Dodao je, "ukoliko Severna Koreja odluči čak i sada da bude na pravoj strani istorije, mi smo spremi da pomognemo Severnoj Koreji zajedno sa međunarodnom zajednicom. Severna Koreja treba da primi k znanju sve ove nepromenljive činjenice što je pre moguće".

Južna Koreja poziva na dijalog

Mun je pozvao Pjongjang da momentalno prestane sa "činjenjem nepromišljenih izbora" i izabere put dijaloga.

"Tražim od Severne Koreje da napusti svoju neprijateljsku politiku protiv drugih zemalja i odustane od programa nuklearnog oružja na proverljiv i nepovratan način", rekao je lider Južne Koreje.

On je pozvao međunarodnu zajednicu da "snažno i strogo" odgovara sve dogk Severna Koreja ne okonča razvoj svog nuklearnog oružja.

Tramp šalje prvig diplomatu SAD, državnog sekretara Reksa Tilersona, na sednicu Saveta bezbednosti u četvrtak kako bi izvršio pritisak ka ojačavanju sankcija UN protiv Pjongjanga, sa ciljem ograničavanja finansiranja za njihov razvoj oružja.

Prethodne sankcije

Ujedinjene nacije usvojile su serije sankcija protiv Severne Koreje, ali do sada one nisu sprečile Kima da nastavi probe oružja, uključujući i lansiranje raketa preko neba Japana.

Američki savetnik za nacionalnu bezbednosti, H.R. Mekmaster, rekao je za CNN da probe severnokorejskog oružja "destabilizuju svet i sve nacije".

On je rekao da SAD žele da reše spor zbog severnokorejskog programa razvoja nuklearnog oružja diplomatski, ali da "moramo da budemo sigurni da smo spremi za svaku eventualnbost".