Više od 1.000 privatnih škola zatvoreno u Turskoj

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan objavio je prvi dekret od kako je proglasio tromesečno vanredno stanje, dok je više od 1.000 privatnih škola, asocijacija i fondacija u zemlji zatvoreno.

Nakon neuspelog pokušaja puča da se zbace on i njegova vlada, predsednik Erdogan je takodje izdao dekret da osumnjičeni mogu da budu u pritvoru do 30 dana bez podizanja optužnice - što je drastična promena u odnosu na prethodni maksimum od četiri dana.

Među 1.229 humanitarnih organizacija i fondacija koje su zatvorene zbog, kako se sumnja, umešanosti u Gulenov pokret jeste 19 sindikata, 15 univerziteta i 35 medicinskih institucija. Erdogan je okrivio muslimanskog sveštenika Fetulu Gulena za prošlonedeljni pokušaj puča. Gulen koji trenutno živi u SAD demantovao je te optužbe.

Grupe za zaštitu ljudskih prava i lideri širom sveta smatraju tromesečno vanredno stanje kao otvaranje puta za dalje čistke Erdoganovih protivnika. Njime se predsedniku i vladi dozvoljava da donose zakone bez odobrenja parlamenta.