Erdogan počeo afričku turneju

Turski premijer Redžep Tajip Erdogan

Turski premijer Redžep Tajip Erdogan započeo je svoju četvorodnevnu posetu Severnoj Africi, sa ciljem da učvrsti i proširi sve veći u ticaj Turske u regionu zahvaćenom burnim previranjima.

Prvo odredište premijera Erdogana je Kairo gde će, kako se očekuje, imati sastanke sa članovima vladajućeg egipatskog vojnog saveta, glavnokomandujućim egipatskih oružanih snaga Mohamedom Tantavijem, kao i sa egipatskim premijerom Esamom Šarafom. Turski lider takođe namerava da predstavi svoju spoljnopolitičku viziju Arapskoj ligi i razgovara sa mladim liderima koji su pomogli u svrgavanju bivšeg predsednika Hosnija Mubaraka u u talasu protesta početkom ove godine.

Erdogan će posetiti Tunis u sredu, dok će sledećeg dana voditi razgovore sa šefom Prelaznog nacionalnog saveta u Libiji. Neki zvaničnici u Izraelu su izrazili bojazan da bi Erdoganova diplomatska turneja po zemljama „arapskog proleća,“ mogla da podstakne anti-izraelske napetosti, u jeku daljeg pogoršanja izraelsko-turskih odnosa.

Zategnutost u odnosima dve zemlje je povećana pošto je Izrael odbio da se izvini Turskoj za ubistvo devetoro turskih državljana prilikom napada izraelskih komandosa na humanitarni brod, koji je u maju prošle godine pokušao da probije izraelsku blokadu Pojasa Gaze. Turska je nedavno proterala izraelskog ambasadora i druge visoke diplomate iz Ankare i suspendovala vojnu trgovinu i vojnu saradnju sa Izraelom.