Turska uvodi sankcije američkim zvaničnicima

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan najavio je u subotu da će Turska zamrznuti imovinu dvojice američkih zvaničnika zbog sankcija koje je Vašington uveo turskim ministrima pravde i unutrašnjih poslova, posle odbijanja Ankare da oslobodi američkog pastora.

Erdogan je u Ankari rekao da je Turska bila strpljiva od kako je američki Sekretarijat za finansije uveo sankcije u sredu, ali je naložio vlastima da "zamrznu imovinu američkih ministara pravde i unutrašnjih poslova u Turskoj, ako je ima".

Nije poznato kakve će posledice imati Erdoganova odluka s obzirom na to da Sjedinjene Države i Turska imaju različitu strukturu vlasti, a postavlja se i pitanje da li američki zvaničnici imaju bilo kakvu imovinu u Turskoj.

Turski ministar unutrašnjih poslova Sulejman Sojlu i ministar pravde Abdulhamit Gul odbacili su ranije američke sankcije, navodeći da nemaju nikakvu imovinu u Americi, ali je pogoršanje tursko - američkih odnosa dovelo do pada vrednosti turske nacionalne valute - lire.

Turski predsednik ocenio je da se američkim sankcijama pokazuje "ozbiljno nepoštovanje prema Turskoj" i optužio Sjedinjene Države za licimerstvo zbog zahteva da se oslobodi evangelistički pastor Endrju Branson, koji je optužen za povezanost sa terorističkim grupama.

Branson, koji je uhapšen u decembru 2016. godine, trenutno se nalazi u kućnom pritvoru, a preti mu kazna zatvora od 35 godina ako bude proglašen krivim za "krivična dela počinjena u ime terorističkih grupa".

Najviši američki zvaničnici, među kojima američki predsednik Donald Tramp i potpredsednik Majk Pens poručili su da nema dokaza protiv Bransona i zatražili od Turske da ga oslobodi.

Uprkos najavi sankcija, Erdogan se založio za povratak partnerstva dve zemlje uz poruku: "Smatramo da nema problema koji ne možemo da rešimo sa američkom administracijom".