Tužilaštvo u Zaječaru podiglo optužnicu za ubistvo Danke Ilić

Arhiva - Dvogodišnja devojčica Danka Ilić nestala je 26. marta oko 13:45 u naselju Banjsko Polje kod Bora. (sistem "Pronađi me")

Više javno tužilaštvo u Zaječaru podiglo je u utorak optužnicu protiv D. Dragijevića i S. Jankovića, osumnjičenih za ubistvo trogodišnje devojčice Danke Ilić. Oni su optuženi za krivično delo teško ubistvo, a Tužilaštvo je u optužnici predložilo da ih sud osudi na kazne doživotnog zatvora, prenose beogradski mediji.

Dragijević i Janković se terete za "teško ubistvo u saizvršilaštvu", kao i "neprijavljivanje krivičnog dela" i "pomoć učiniocu posle izvršenog krivičnog dela".

Optužnicom je obuhvaćen i R. Dragijević zbog sumnje da je počinio krivična dela pomoć učiniocu nakon izvršenog krivičnog dela i neprijavljivanje krivičnog dela i učinioca.

Ne propustite: Potraga za dvogodišnjom Dankom Ilić koja je nestala u okolini Bora

Sumnja se da su D. Dragijević i S. Janković 26. marta u Banjskom polju kod Bora najpre automobilom JKP “Vodovod”, gde su bili zaposleni, udarili dvogodišnju devojčicu i zatim je stavili u vozilo. Oni su, kako se sumnja, njeno telo bacili na deponiju, odakle su ga kasnije premestili.

R. Dragijević se sumnjiči da je sinu pomogao da premesti telo devojčice. Rođeni brat D. Dragijevića, D. Dragijević preminuo je 7. aprila u prostorijama Policijske uprave u Boru tokom zadržavanja.

Tužilaštvo je predložilo da sud S. Jankoviću i D. Dragijeviću produži pritvor, dok se R. Dragijević brani sa slobode.

Policija je iz kuća Dragijevića i Jankovića odnela stvari za koje se sumnjalo da su mogle da budu korišćene prilikom ubistva, a potom sakrivanja tela devojčice. Uzeta je garderoba, obuća, tepih staza, oruđe, alat, hladno oružje, motorna testera, sekira, dva noža, međutim, ni na jednom analiziranom predmetu nisu pronađeni DNK tragovi Danke Ilić.

Ne propustite: MUP Srbije potvrdio da je Danka Ilić ubijena, telo devojčice još nije pronađeno

Dvogodišnja Danka Ilić nestala je u martu ispred porodičnog imanja gde je bila sa majkom i bratom. Tada je prvi put aktiviran sistem "Pronađi me", odnosno Amber alert u Srbiji, kojim se javnost hitno obaveštava o nestanku deteta.

Deset dana se tragalo za devojčicom nakon čeka su uhapšeni S. J. (50) i D. D. (50), obojica iz Bora, zbog sumnje da su ubili devojčicu.

Dvojica osumnjičenih u potpunosti su priznali izvršenje zločina, navedeno je tada iz policije, ali tokom istrage oni su negirali izvršenje zločina.

Telo devojčice još nije pronađeno.

U izveštaju su korišćeni materijali agencije Fonet i RTS-a