Tužioci o Trampovoj "kupovini ćutnje", kontaktima sa Rusima

Pol Manafort, bivši šef Trampovog izbornog štaba (levo) i Majkl Koen, bivši privatni advokat predsednika Trampa (desno).

Tužioci iz Njujorka i specijalni tužilac Robert Maler podneli su sudska dokumenta u kojima se obrazlaže zbog čega Majkl Koen, bivši lični advokat predsednika Donalda Trampa i Pol Manafort, bivši šef Trampovog izbornog štaba, zaslužuju zatvorsku kaznu.

U podnescima sudu se navodi da je Koen, uoči predizborne kampanje 2016. ilegalno isplatio novac dvema ženama - Stormi Danijels, porno glumici i bivšoj Plejbojevoj manekenki Keren Mekdugal - u zamenu za njihovu ćutnju o njihovim seksualnim odnosima sa Trampom.

Deo sudskog dokumenta iz kancelarije specijalnog tužioca, podnet 7. decembra 2018.

Federalni tužioci kažu da je Koen novac isplatio u "koordinaciji sa Trampom i na njegov nalog".

U dokumentima se takođe iznosi pokušaj Rusa da utiču na predsedničku kampanju u SAD.

U jednom dokumentu, Maler iznosi kako je Koen razgovarao sa ruskim državljaninom koji je tvrdio da je "osoba od poverenja" u Ruskoj Federaciji, a koji bi mogao da kampanji ponudi "političku sinergiju" i "sinergiju na vladinom nivou".

Tramp demantuje bilo kakav dosluh sa Rusijom a Rusija poriče bilo kakvo mešanje u američku predsedničku kampanju.

U dokumentima su iznete i laži koje je Manafort izneo tokom razgovora sa istražiteljima i FBI-jem.

Prema sudskim dokumentima Manafort je izrekao "brojne očigledne laži", uključujući one o svojim komunikacijama sa političkim konsultantom koji je navodno imao veze sa ruskom obaveštajnom službom kao i o kontaktima sa zvaničnicima Trampove administracije nakon što je protiv Manaforta podneta optužnica 2017.

Dok je Tramp tvitovao "Ovo predsednika potpuno oslobađa krivice. Hvala vam!" posle objavljivanja sudskih podnesaka, dokumenti pokazuju da je Tramp možda znao više o poslovnim i drugim kontaktima svog izbornog štaba sa Rusima nego što je priznao.