Tviter trajno ukinuo naloge Džonsu i "Infovorsu" zbog zloupotrebe

Arhiva - Teoretičar zavere Aleks Džouns govori u Vašngtonu nakon što je slušao predstavnike Fejsbuka i Tvitera kako svedoče pred Odborom za obaveštajni rad Senata o stranom uticaju i njihovoj upotrebi društvneih mreža, 5. septembra 2018.

Tviter je trajno ukinuo nalog krajnje desničarskoj medijskoj ličnosti, Aleksu Džounsu, zbog kršenja pravila ponašanja koje zabranjuju zloupotrebe.

Džouns, koji je poznati teoretičar zavere, imao je oko 900.000 pratilaca na Tviteru. Njegov sajt "Infovors" (Info-ratovi) takođe je imao stotine hiljada pratilaca.

Tviter je optužio Džounsa da krši njegovu politiku nakon što je on viđen na televiziji kako kritikuje i vređa reportera CNN-a koji je čekao da uđe na kongresno saslušanje o politikama društvenih mreža.

Džouns je nazvao reportera nasmešenim "oposumom uhvaćenim da radi neke vrlo ružne stvari" i takođe je ismevao njegovu garderobu.

Tviter je prethodno bio suspendovao Džounsov nalog, ali sada mu je trajno zabranjeno da postuje.

Džouns nije još uvek komentarisao.

Džouns je jedan od najkontroverznijih medijskih figura, poznat po tome što je rekao da je Bela kuća predsednika Džordža Buša odgovorna za teroristički napad 11. septembra. Takođe je masakr u Sendi Huk osnovnoj školi 2012. nazvao lažnim. Neki roditelji ubijene dece tuže Džounsa.

Kongresno saslušanje bilo je fokusirano na to da li su društvene mreže poput Gugla i Fejsbuka pripravne protiv lažnih stranih naloga koji bi mogli da imaju za cilj uticaj na izbore u SAD.

Saslušanje je usledilo nakon što je predsednik Donald Tramp optužio pretraživač Gugl da je pristrasan kada je on u pitanju.