Ujedinjene nacije izabrale sudije Međunarodnog suda pravde

Međunarodni sud pravde izriče presudu u pomorskom sporu između Čilea i Perua, Hagu, Holandija, 27. januara 2014.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija i Savet bezbednosti izabrali su u četvrtak četvoro sudija Međunarodnog suda pravde (ICJ), glavnog pravosudnog tela svetske organizacije.

U odvojenom, ali simultanom glasanju, GS i SB ponovo su izabrali Ronija Abrahama iz Francuske i Abdulkavija Ahmeda Jusufa iz Somalije. Dvojica novih sudija, Antonio Augusto Kankado Rindade iz Brazila i Navaf Salam iz Libanona, takođe su izabrani.

Svi su izabrani na mandat od devet godina, koji počinje u februaru sledeće godine.

Odložena odluka o petom sudiji

Osnovane 1945, u skladu sa Poveljom Ujedinjenih nacija, ICJ je glavno pravosudno telo Ujedinjenih nacija. Njegova misija, u skladu s međunarodnim pravom, jeste da rešava sporove koje joj predaju države i da daje savetodavna mišljenja po pravnim pitanjima koja pokrenu tela UN i specijalizovane institucije.

Kandidati koji se nadmeću za ICJ moraju da osvoje najmanje 97 glasova u Generalnoj skupštini i osam u Savetu bezbednosti. Glasanje se obavlja u pet rundi, pošto svaka zemlja ima više od jednog glasa, što komplikuje proces glasanja, tvrde posmatrači.

Izbor petog sudije odložen je do ponedeljka, nakon što je glasanje o dva suprotstavljena kandidata, Kristofera Grinvuda iz Velike Britanije i Dalvira Badaria iz Indije, zapalo u ćorsokak. Grinvod je dobio većinu glasova u Savetu bezbednosti, ali nije dobio zahtevani broj glasova u Generalnoj skupštini. Bandari iz Indije dobio je većinu u Generalnoj skupštini, ali nije uspeo da dobije dovoljno glasova u Savetu bezbednosti. Dve zemlje dale su se u frenetično diplomatsko manevrisanje u UN, kažu diplomate.

"Pobeda za Somalijce"

Somalijske diplomate u Ujedinjenim nacijama bile su ushićene kada je njihov kandidat dobio podršku većine u Generalnoj skupštini i u Savetu bezbednosti. Jusuf je prvi izabran u veće novembra 2008. godine. Tokom poslednje tri godine služio je kao potpredsednik Suda.

Somalijski ambasador u UN, Abukar Osman, rekao je za Glas Amerike na somalijskom da je ponovni izbor Jusufa "pobeda" Somalijaca širom sveta.

"Videti somalijsko sudiju da bude izabran po drugi put je velika pobeda za Somalijce. Zahvalni smo da podršci drugoj braći iz Afrike - Džibutija, Gabona i drugih", rekao je Osman.

Ambasador Osman kaže da je Jusuf pridobio podršku širom sveta, dok je veći deo njegove podrške stigo iz Afrike, sa Kariba, iz Azije i Evrope.

"Pozicija Somalije u međunarodnoj zajednici se vraća, to nam je podiglo duh, veoma smo srećni da vidimo oživljavanje Somalije. To je dobar osećaj".

Jusuf, star 69 godina, rođen je u somalijskom gradu Ejlu na severoistoku zemlje. Učio je međunarodno pravo na bivšem somalijskom univerzitetu, a kasnije na univerzitetu u Ženevi. Takođe je radio kao pravni savetnik u nekoliko agencija UN, uključujući i UNESCO.