Ukrajina izdala nalog za hapšenje Janukoviča

Izdat nalog za hapšenje bivšeg predsednika Ukrajine Viktora Janukoviča

Ukrajinski predsednik poslednji put je vidjen u pro-ruskoj regiji Krimu, ali njegovo tačno prebivalište nije poznato; Moskva dovodi u pitanje legitimnost privremenih vlasti
Prelazna vlada u Ukrajini izdala je nalog za hapšenje opozvanog predsednika Vikotra Janukoviča, optuživiši njega i druge funkcionere za masovna ubistva demonstranata.

Vršilac dužnosti ministra unutrašnjih poslova, Arsen Avakov, najavio je taj nalog danas na Fejsbuku. On je rekao da je Janukovič poslednji put vidjen u pro-ruskoj regiji Ukrajine Krimu, ali tačno prebivalište opozvanog lidera nije jasno.

Ruski premijer Dmitri Medvedev je danas doveo u pitanje legitimnost ukrajinskih novih vlasti, rekavši da su došli na vlast, kako se izrazio, “u suštini oružanim buntom“.

Ruski ministar inostranih poslova je takodje izneo optužbu da se koriste „diktatorske i ponekad terorističke metode“ u različitim regijama Ukrajine kako bi se izvršio pritisak na one koji se ne slažu sa promenom vlade.

Rusija je juče opozvala ambasadora u Kijevu na konsultacije o, kako je rečeno, „situaciji u Ukrajini koja se pogoršava.“ U saopštenju ruskog ministra inostranih poslova navedena je potreba za „sveobuhvatnom analizom“ razvoja situacije u Kijevu.
Medvedev je u ponedeljak rekao da je ruski ambasador opozvan zbog „pretnje našim interesima, našim životima i zdravlju naših ljudi“ u Ukrajini.

Sjedinjene Države i Britanija su upozorile Rusiju da ne šalje snage u Ukrajinu. Američka savetnica za nacionalnu bezbednost Suzan Rajs je ukazala da bi ruska vojna intervencija bila „ozbiljna greška“.

Američki državni podsekretar Vilijam Berns će otputovati u Ukrajinu sutra. Stejt department navodi da će se on sastati sa Oleksandrom Turčinovim, koji je juče postao vršilac dužnosti predsednika, kao i opozicionim liderom Arsenijem Jacenjukom i članovima parlamenta.