UN pozvale Rusiju da preuzme odgovornost za napad na civile tokom sahrane u Ukrajini

Vatrogasac na mestu raketnog udara u selu Hroza blizu Harkova, 5. oktobra 2023. (Foto: Pres služba ukrajinskog predsednika).

Ujedinjene nacije pozvale su Rusiju da preuzme odgovornost za napad u ukrajinskom selu Hroza, u kome je ubijeno 59 civila koji su prisustvovali jednoj sahrani.

Misija UN za praćenje ljudskih prava u Ukrajini navela je u izveštaju da je ruska raketa Iskander - balistička precizno navođena raketa kratkog dometa - verovatno izazvala eksploziju u selu Hroza. Ta ocena je zasnovana na analizama oštećenja i ruševina na mestu napada.

Napad na Hrozu, u kome je poginulo 36 žena, 22 muškaraca i osmogodišnji dečak, bio je jedan od najtežih od kada je Rusija pokrenula invaziju na Ukrajinu u februaru 2022.

“Ruska federacija se poziva da prizna odgovornost za civilne žrtve koje su bile posledica napada, da sprovede punu i transparentnu istragu napada, da se postara da počionioci odgovaraju i spreči slične napade u budućnosti, kao da obezbedi odštetu i ublaži štetu direktnim i indirektnim žrtavama", navodi se u saopštenju Visokog komesara UN za ljudska prava.

U izveštaju Ujedinjenih nacija se navodi da Rusija "ili nije preduzela sve moguće mere da proveri da li je meta koju planira da udari - vojni objekat umesto civilnog, ili je namerno gađala civile ili civilni objekat. U oba slučaja u pitanju je kršenje međunarodnog humanitarnog prava, navodi se u izveštaju.

Rusija nije direktno komentarisala napad, iako je ruski ambasador u UN rekao u Savetu bezbednosti da su "ukrajinski nacionalista viskog ranga" i "brojni njegovi neonacistički saradnici" bili na sahrani.

Ni Ukrajina ni Rusija nisu komentarisale izveštaj u utorak. Rusija ponavlja tvrdnje da ne gađa civile.

Rođaci nad kovčezima Irine Karbake i Oleksandra Kodaka, koji su bili među 59 civila ubijenih u ruskom raketnom napadu, u Hrozi u Ukrajini, 9. oktobra 2023.

Ubijena devetočlana porodica u Donjecku

Ukrajina je saopštila da je devetoro članova iste porodice ubijeno u svojoj kući u istočnom gradu Volnovakha, koji je okupirala Rusija. Na fotografijama koje su objavile ukrajinske vlasti vidi se jezivi prizor mesta zločina, gde žrtve leže u krevetima, a zidovi su isprskani krvljem.

Ukrajinsko tužilaštvo u provinciji Donjeck kaže da su se ubistsva dogodila nakon što je vlasnik kuće odbio zahtev grupe muškaraca u vojnim uniformama da isprazne kuću kako bi ruski vojnici mogli da tu odsednu. Tužilaštvo navodi da je među žrtvama dvoje male dece.

Ruski istražitelji navode da su dvojica vojnika sa ruskog Dalekog istoka privedeni u vezi sa ubistvima. Vojnici su potpisali ugovor sa ruskom vojskom da služe u Ukrajini.

Ruske snage su okupirale Volnovakhu ubrzo pošto je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu u februaru 2022. Proruski separatisti u Donjecku i susednom Lugansku su zauzeli vladine zgrade 2014. i proglasili ta dva regiona "nezavisnim narodnim republikama", nakon što je Rusija izvršila aneksiju Krima.

Ubistva su izvršena u vreme dok ukrajinske i ruske snage vode žestoke borbe na istoku Ukrajine. Ruska vojska je pokrenula novu ofanzivu oko grada Bahmuta, i blizu strateški važnog grada Avdivka. Ukrajinska kontraofanziva koja je počela u junu sporo napreduje, a ponovo je osvojena teritorija od nekoliko stotina kvadratnih kilometara.