Ukrajinski zvaničnici tvrde da su ruske trupe potisnute iz okoline Kijeva

Jedno od bombardovanih rezidencijalnih područja u ukrajinskoj prestonici Kijevu (Foto: AP /Rodrigo Abd)

Ruske trupe potisnute su iz područja oko Kijeva – ali se žestoke borbe i dalje vode u područjima oko ukrajinske prestonice, objavili su ukrajinski zvaničnici.

Uprkos tome što je ruska strana tokom mirovnih pregovora sa Ukrajinom u utorak najavila da će smanjiti obim operacija u okolini Kijeva i Černihiva – zvaničnici oba regiona tvrde da su nastavljeni sukobi u pojedinim oblastima.

Agencija Rojters nije bila u mogućnosti da potvrdi informacije o kretanju trupa ili borbama u Ukrajini.

Ne propustite: Predsednik Ukrajine ražalovao dvojicu najviših generala

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da se ruske trupe ne povlače već sprovode pregrupisavanje, dok ukrajinski zvaničnici tvrde da gube osvojene pozicije, nego što se opredeljuju za povlačenje.

Naše trupe ih gone u smeru severozapada i severoistoka Kijeva“, izjavio je Aleksij Arestovič, savetnik predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog.

Arestovič je rekao da Rusija sprovodi delimičnu rotaciju trupa i šalje neke od trupada se bore u istočnoj Ukrajini.

Guverner Kijevske oblasti Oleksandr Pavljuk ranije je objavo da se neke deo ruskih snaga povukao i uputio se ka granici sa Belorusijom.

Ne propustite: Premijer Italije: Putin kaže da nije pravo vreme za prekid vatre u Ukrajini

Naveo je da su napustile mesto Hostomel, ali su se utvrdile u gradu Buča.

Takođe, gradonačelnik Vitalij Kličko zatražio je od stanovništva Kijeva da se još ne vraća u grad jer se vode velike bitke severno i istočno od prestonice – ne preciziravši o kakvim se borbama radi.

"Rizik od pogibije je veliki i zato savetujem sve koji žele da se vrate da sačekaju”, poručio je Kličko.

Ukrajinski zvaničnici su ukazali da se južni lučki grad Mariupolj i dalje drži nakon višenedeljnog bombardovanja ruskih snaga i da su borbe nastavljene u istočnoj Ukrajini.