Najmanje šest civila poginulo u masovnim ruskim udarima širom Ukrajine

Stanovnici Kijeva sklonili su se na stanicu metroa za vreme ruskih vazdušnih napada, 9. mart 2023.

KIJEV - U ruskim vazdušnim napadima širom Ukrajine ubijeno je najmanje šest osoba i prekinuto je snabdevanje strujom - uključujući i nuklearnu elektranu Zaporožje koju kontroliše Rusija. Nuklearka je naknadno prikačena na nacionalnu elektro-mrežu. Pogođeni su i Kijev, Odesa i Harkov. Stotine hiljada ljudi su bez grijanja ili struje.

Regionalni zvaničnici su saopštili da je pet osoba poginulo u oblasti Lavova i jedna u Dnjepropetrovsku na jugoistoku Ukrajine.

Ovo je prvi veliki talas ruskih vazdušnih udara od polovine februara, što je ujedno bio i najduži period bez raketnih napada od početka invazije. Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski kaže da su pogođene infrastruktura i stambene zgrade u 10 oblasti.

"Okupatori terorišu civile i to je jedino što mogu da urade. Ali, to im neće pomoći. Neće moći da izbegnu odgovornost za sve što su učinili", naveo je Zelenski u saopštenju.

Ruska raketa snimljena kod Harkova, 9. mart 2023.

Ukrajinska vojska je saopštila da je Rusija ispalila 81 raketu i osam dronova u napadima uglavnom usmerenim na energetsku infrastrukturu, kao i da su među ispaljenim i rakete Kinžal koje Ukrajina ne može da presretne.

"Ovo je bio veliki napad sa toliko različitih tipova projektila", rekao je portparol vazduhoplovnih snaga Juri Ihnat. „Bilo je kao nikada pre".

Guverner oblasti Harkova, Oleh Sinehubov, rekao je da je njegov grad pogođen sa oko 15 balističkih raketa S-300, koje Ukrajina takođe nije u stanju da presretne.

Guverner Odese Maksim Marčenko rekao je da su pogođene stambene zgrade i oštećeno nekoliko dalekovoda. On je dodao da je oboreno šest projektila i jedan dron.

Ne propustite: Krušikove rakete u rukama Ukrajine komplikuju odnos Beograda i Moskve

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko rekao je da su najmanje dve osobe ranjene u prestonici, a da grejanje nema oko 40 odsto grada.

"Čula sam jaku eksploziju, veoma glasnu. Iskočili smo iz kreveta i videli zapaljen automobil na ulici. Staklo na prozorima se treslo. Jako smo se uplašili. Kako mogu ovo da rade? To nisu ljudi, ne znam ni kako da ih nazovem", kazala je 58-godišnja Ljudmila iz Kijeva.

Rusija je pojačala vazdušne napade od prošlog oktobra i od tada su često milioni Ukrajinaca bez struje.

Ukrajinska državna agencija za nuklearnu energiju Energoatom saopštila je da su raketni udari takođe uzrokovali nestanak struje u najvećoj evropskoj nuklearnoj elektrani u Zaporožju, kao i da generatori mogu da obezbede napajanje za 10 dana.

Ruski zvaničnici u okupiranom delu regiona Zaporožja rekli su da je prekid isporuke električne energije nuklearnoj elektrani „provokacija“.