UN: Država zloupotrebila istragu o pranju novca da zaplaši NVO i pojedince

Uprava za sprečavanje pranja novca

Organizacija Građanske inicijative saopštila je da su Specijalni izvestioci UN utvrdili da je Vlada Srbije zloupotrebila mehanizam za borbu protiv pranja novca i finansiranja terorizma sa ciljem da zaplaši predstavnike civilnog društva, te ograniči njihov rad i uguši kritiku vlasti.

Uprava za sprečavanje pranja novca je krajem jula objavila da pokreće istragu o bankovnim računima 37 nevladinih organizacija i 20 pojedinaca, na osnovu zakona o sprečavanju finansiranja terorizma i pranja novca. Međutim, Uprava orgainzacijama nikada nije dostavila konkretan osnov sumnje za takvu istragu.

Predstavnici organizacija i pojedinci sa takozvanog "Spiska" alarmirali su međunarodne organizacije i povodom tog apela oglasili su se stručnjaci UN.

Ne propustite: „Potez vlasti nas nije uplašio – već razgnevio“

Kako se navodi u saopštenju Građanskih inicijativa, stručnjaci UN navode da "iako države imaju obavezu da donesu zakone u cilju suzbijanja finansiranja terorizma, mere koje usvoje moraju u svemu da budu u skladu sa međunarodnim pravom, a naročito pravom ljudskih prava".

"Po mišljenju stručnjaka, ovako široka i samovoljna upotreba Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma, kojom se targetiraju organizacije civilnog društva, mediji i pojedinci, nije u skladu sa obavezama Srbije po međunarodnom pravu, budući da se time ugrožava pravo na slobodu izražavanja i udruživanja civilnog društva".

Ne propustite: Uprava o spisku medija i nevladinih organizacija: Nije istraga već analiza i procena rizika

Stručnjaci su podvukli da je ovakvo targetiranje civilnog društva kontraproduktivno, i da podriva, a ne poboljšava bezbednost, navodi se u saopštenju.

U zaključku, stručnjaci su pozvali Radnu grupa za finansijsku akciju (FATF) i regionalna tela kao što je MONEYVAL da osiguraju da se nacionalni propisi koji se usvoje u skladu sa FATF standardima ne kose sa obavezama koje države imaju u pogledu ljudskih prava, i zatražili od Vlade Srbije da garantuje da primena antiterorističkih propisa neće uticati na aktivnosti civilnog društva i njihovo pravo na slobodu izražavanja.