Najsnažniji uragan ove godine prijeti Karibima i istočnoj obali SAD

  • Asošijeted pres

Satelitski snimak uragana Li (Fotio: Handout / NOAA/GOES / AFP)

Uragan Li u petak se kretao toplim vodama Atlantskog okeana kao prva oluja pete (najveće) kategorije i prijeti da izazove ogromne talase u sjeveroistočnim Karibima.

Li je u petak ujutro neznatno oslabio u četvrtu kategoriju. Meteorolozi ne očekuju da će pogoditi kopno, ali upozoravaju da će izazvati talase visoke i do pet metara, širom sjeverne obale Portorika i drugih obližnjih ostrva. Iako će se Li približiti Karibima na nekoliko stotina kilometara, za taj region se ne prognozira olujno nevrijeme.

"Iako je uragan nevjerovatno snažan, doseg vjetra nije naročito veliki", saopšteno je iz Nacionalnog centra za uragane.

Uragan se nalazi na oko 910 kilometara istočno od sjevernih ostrva Livord. Praćen je vjetrovima jačina 250 kilometara na sat i kreće se brzinom od 22 kilometra na sat.

Your browser doesn’t support HTML5

Povratak kući posle "Idalije"

Očekuje se da Li ojača i da bude praćen vjetrovima do 290 kilometara na sat. Samo je sedam uragana formiranih na Atlantskom okeanu bilo praćeno vjetrovima te jačine od 1966. godine, naveo je istraživač na Univerzitetu Kolorada Fil Klocbak. Među njima je i Dorijan koji je zahvatio Bahame 2009. godine.

Iz centra je saopšteno da će opasni talasi i jake struje vjerovatno zahvatiti ostrva Livord kasnije u petak. Zatim će se proširiti na Portoriko, Hispanjolu, Terks i Kejkos, Bahame i Bermude tokom vikenda.

“Vidjećemo talase između 3 i 5 metara i ne želimo nikoga na plažama", rekao je Ernesto Morales iz Nacionalne meteorološke službe u San Huanu, u Portoriku.

Iz Nacionalnog centra za uragane saopšteno je da se jake struje i opasni talasi prognoziraju za veći dio istočne obale od nedelje.

Američki predsjednik Džo Bajden u četvrtak je informisan o najnovijoj putanji uragana i o pripremama Federalne agencije za vanredne situacije, koja je rasporedila resurse u Portoriku i američkim Djevičanskim ostrvima, saopšteno je iz Bijele kuće.

Li je 12. oluja u sezoni uragana na Atlantskom okeanu, koja traje od 1. juna do 30. novembra, sa vrhuncem u septembru. U četvrtak veče formirana je i 13. tropska oluja, Margo koja se nalazi na 740 kilometara zapadno - sjeverozapadno od Zelenortskih ostrva. Očekuje se da će zadržati iznad otvorenog mora.