Sledbenik Al Kaide osujetio napade

Jemenska policija na jednom kontrolnom punktu u Sani

Funkcioneri jemenske, saudijske i britanske bezbednosne službe, saopštili su da je jedan istaknuti ekstremista iz Al-kaide, koji se predao saudijskim vlastima, dao informaciju koja je omogućila otkrivanje zavere za upućivanje eksplozivnih pošiljki u Sjedinjene Države.

Oni su danas saopštili da je bivši zatvorenik pritvorske jedinice u Zalivu Gvantanamo, Džabr al-Fejfi, ponovo pristupio Al-kaidi u Jemenu, pre nego što se predao saudijskim vlastima i otkrio tajne podatke.

Nemački funkcioneri danas su saopštili da su pošiljke pronađene prošle nedelje, upućene na adrese dve sinagoge u Čikagu, sadržavale dovoljno eksploziva da izazovu „znatnu štetu“. Saopšteno je da je u jednom paketu bilo 400, a u drugom 300 grama eksploziva PETN, odnosno pentaeritritol tetranitrata, ili skraćeno pentitrita.

Sjedinjene Države su u Jemen uputile tim eksperata, koji treba da pomogne u kontroli avionskih pošiljki za Ameriku. Šef američke Uprave za bezbednost saobraćaja, Džon Pistole, izjavio je da Sjedinjene Države sarađuju sa međunarodnim partnerima na pojačanju odbrane od „odlučnog neprijatelja“.