Umeren rast američke ekonomije

Američka ekonomija je umereno porasla u prvim mesecima ove godine, ali po nešto manjoj stopi nego što se prvobitno mislilo.
Administracija je saopštila da je ekonomija u prvom tromesečju porasla 2,4 odsto, što je 0,1 odsto manje od prve procene pre mesec dana. Ipak, najnoviji izveštaj pokazuje da su američki potrošači u najvećoj meri nadoknadili dvoprocentno povećanje poreza većini zaposlenih, uvedeno u januaru da bi se isplatile starosne penzije.

Na široku potrošnju otpada oko 70 odsto američke ekonomije i administracija kaže da se ona u prvom tromesečju povećala za 3,4 odsto, odnosno najbrže u protekle dve godine. Međutim, u izveštaju se navodi da su široku potrošnju ometale kompanije koje su sporije popunjavale svoje zalihe i smanjenje troškova nacionalnih, državnih i lokalnih vlada. Analitičari kažu da je moguće da se američka ekonomija uspori u periodu od aprila do juna, na možda 2 odsto ili manje.

Ekonomija se bori sa smanjenjem vladinih troškova koje je stupilo na snagu u martu i nastavljenim ekonomskim problemima u Evropi, glavnom trgovinskom partneru Sjedinjenih Država. Međutim, moguće je da se rast ekonomije ponovo ubrza u drugoj polovini godine. Ekonomski podaci u zemlji su često protuvrečni. Prema američkim standardima, stopa nezaposlenosti je i dalje visoka, 7,5 odsto, ali berzanski indeksi su blizu rekorda svih vremena, a stambeno tržište koje je bilo na umoru, pokazuje znake poboljšanja.