Sindikati kritikuju trgovinske sporazume

  • Mil Arsega

Predsednik najveće američke sindikalne federacije AFL-CIO Ričard Tramka (arhivski snimak)

Predsednik najvećeg sindikata u Sjedinjenim Državama – AFL-CIO, Ričard Tramka, smatra da su loši sporazumi o slobodnoj trgovini sa drugim državama jedan od faktora nestanka američke srednje klase. Tramka je rekao da je potreban novi pristup kako bi radna mesta imala prednost u odnosu na profite. Sindikalni lider je to izjavio uoči debate u Američkom kongresu o odobravanju trgovinskih sporazuma sa Južnom Korejom, Panamom i Kolumbijom.

U govoru o stanju unije u januaru predsednik Obama je apelovao na Kongres da po ubrzanoj proceduri ratifikuje sporazum o slobodnoj trgovini sa Južnom Korejom, rekavši da bi on otvorio nova tržišta za američke proizvode:

“Što više budemo izvozili to ćemo otvarati više radnih mesta kod kuće,” rekao je američki predsednik tada.

Medjutim, predsednik najveće sidnikalne federacije u Sjedinjenim Državama, Ričard Tramka, ističe da ne treba žuriti i upozorava da su loši trgovinski sporazumi jedan od faktora visoke nezaposlenosti u Americi:

“Trgovinska i ekonomska politika ne služe interesima Sjedinjenih Država, kao svetske sile koja bi trebalo da obezbedi dobre poslove ili nivo konkurentnosti koji bi trebalo da imamo.”

Tramka je to izjavio uoči debate u Kongresu o revidiranom trgovinskom sporazumu sa Južnom Korejom. Pristalice tog sprazuma tvrde da bi on znatno podstakao izvoz američkih automobila u Aziju i doprineo da se otvori čak 70 hiljada novih radnih mesta. Medjutim, Tramka smatra da će taj sporazum najverovatnje samo dovesti do premeštanja radnih mesta van Sjedinjenih Država:

“U suštini, mi verujemo da će taj sporazum ugroziti suviše radnih mesta u Sjedinjenim Državama. Prema istraživanju Instituta za ekonomsku politiku ovaj sporazum bi nas koštao dodatnih 150 hiljada radnih mesta.”

Tramka je takodje pozvao Kongres da odbaci sporazum o slobodnoj trgovini sa Kolumbijom, koji je zastao u zakonodavnom telu, ističući da je u toj zemlji prošle godine ubijen 51 sindikalni aktivista. Medjutim, republikanci vrše pritisak da se odobre sporazumi i sa Panamom i sa Kolumbijom. Republikanski senator Robert Portman, bivši zvaničnik zadužen za spoljnu trogvinu, kaže da će dalja odlaganja samo naneti štetu američkim izvoznicima:

“Na osnovu onog što iznose predsednik i članovi njegovog kabineta, izgleda da možemo da krenemo napred sa ovim sporazumima. Nadam se da će do toga doći vrlo brzo.”

Obamina administracija bi želela da trgovinski sporazum sa Južnom Korejom bude usvojen do 1. jula kada sličan sporazum te zemlje sa Evropskom unijom stupa na snagu. Medjutim, sindikalni lider Tramka ističe da bi administracija trebalo da usvoji trgovinsku politiku koja nije fokusirana na profite poslovnih korporacija već na pomoć radnicima da sačuvaju svoja radna mesta.