Keri: I Kongres odgovoran za napad

Predsednik Senatoskog odbora za spoljnu politiku Džon Keri na današnjem pretresu o napadu na američki konzulat u libijskom gradu Bengaziju

Predsednik Senatskog odbora za spoljnu politiku smatra da i Kongres snosi određenu odgovornost za greške koje su dovele do napada na američki konzulat u Bengaziju
Keri je rekao da su „zastoji i neumereni ispadi“ sprečili Kongres da na odgovarajući način usvoji i finansira zakonske mere i da je jasno da su počinjene greške.

„Postojali su jasni znaci upozorenja da se bezbednosna situacija u Libiji pogoršava i da je važno krenuti napred – i mislim da je za sve nas važno da razmišljamo u kontekstu kretanja napred – da treba bolje da obezbedimo slobodan i otvoren dijalog ambasadora, njihovog obezbeđenja i zvaničnika u Vašingtonu, gde se odlučuje o bezbednosti, obimu osoblja i finansiranju. Sada, dok izvlačimo pouke, želim kristalno jasno da kažem još nešto, da Kongres tu takođe snosi određenu odgovornost“, rekao je senator Keri.

Senatski odbor je danas saslušao zamenike državnog sekretara, Vilijama Bernsa i Tomasa Najdsa. Najds je rekao da je Državni sekretarijat 29 preporuka Istražne komisije već pretvorio u „60 specifičnih mera“, od kojih bi neke trebalo da se sprovedu do kraja meseca.

Najviši zvaničnici Državnog sekretarijata traže od Kongresa da poveća finansiranje da bi se povećala bezbednost u rizičnim ambasadama i konzulatima. Najs je naglasio da je ukupna pomoć koju dobija Stejt dipartment manja od jednog procenta federalnog budžeta.

Pretres se održava posle objavljivanja izveštaja nezavisne Komisije za procenu odgovornosti, u kojem je zaključeno da je bezbednost u američkoj misiji u Bengaziju bila „u najvećoj meri neprikladna“ u vreme napada. Izveštaj je odmah izazvao ostavke i personalne promene u Državnom sekretarijatu.