Sarkozi: Sa Obamom nema iznenađenja

  • Den Robinson

Predsednik Barak Obama i francuski predsednik Nikola Sarkozi razgovarali su u Beloj kući o brojnim temama, od globalne ekonomije i uvođenja dodatnih sankcija Iranu zbog njegovih nuklearnih težnji, do situacije u Avganistanu. Razgovori su održani u vreme neprekidnog postavljanja pitanja u vezi sa određenim trvenjima između dve zemlje u pogledu francuske saradnje u vojnim i mirnodopskim programima u Avganistanu i mera za uvodjenje jačih regulativa u globalni finansijski sistem.

Predsednik Nikola Sarkozi je u ponedeljak vrlo otvoreno govorio na Univerzitetu Kolumbija u Njujorku. Rekao je da nijedna zemlja ne može da upravlja svetom i zatražio da Sjedinjene Države uvedu finansijske regulative kako bi se izbegao još jedan kolaps svetskog finansijskog sistema.

"Reći ću vam otvoreno, nemojte kaskati za svojim predsednikom kad su u pitanju regulative, kada je u pitanju odbrana zaštite životne sredine, kada je u pitanju potreba da se saslušaju drugi, jer u ovom našem svetu 21. veka, ne možemo sebi dopustiti da svetska sila broj jedan ne bude otvorena prema ostatku sveta", rekao je Sarkozi.

Međutim, juče u Beloj kući, dva lidera su nastojala da pobiju govorkanja o podelama i predsednik Barak Obama je okarakterisao Sarkozija kao svog prijatelja.

"Tokom protekle godine, predsednik Sarkozi i ja smo blisko saradjivali u brojnim prilikama. Poštujemo se i razumemo se. Takodje delimo uverenje da smelom, a ipak pragmatičnom akcijom, naša generacija može da usmeri stazu istorije ka pravdi i napretku", rekao je američki predsednik.

Sarkozi je potvrdio da su predsednik Obama i on bliski.

"Njegova reč je njegova garancija. To je važno. Međusobno se šalimo da ne volimo iznenađenja. Što se mene tiče, iznenađenja nema. Kad god predsednik Obama nešto može, on to i uradi. Kad ne može, onda to kaže. Znači - iznenađenja nema".

Dva lidera su razgovarala o Avganistanu, gde Francuska trenutno ima gotovo četiri hiljade vojnika i vojnih instruktora.
Portparol Bele kuće, Robert Gibs, prethodno je izjavio da predsednik Obama neće Francuskoj uputiti poseban zahtev da poveća broj svojih vojnika u toj zemlji. Predsednik Sarkozi je rekao da je uspeh u Avganistanu ključan za američku, francusku i evropsku bezbednost.

"Moramo imati hrabrost da sprovedemo našu celokupnu strategiju u Avganistanu i objasnimo da nema alternativne strategije".

Razgovor je obuhvatio i iranske nuklearne težnje i odbijanje Teherana da prekine obogaćivanje uranijuma. Predsednik Obama je rekao da se nada da će za nekoliko nedelja Ujedinjene nacije doneti odluku o dodatnim sankcijama Iranu.

"Vrata su i dalje otvorena ukoliko Iranci izaberu da uđu, ali oni isto tako vrlo jasno razumeju koji su preduslovi za diplomatsko rešenje. U međuvremenu, energično ćemo ići na uvođenje dodatnih sankcija Ujedinjenih nacija", rekao je Obama.

Što se tiče Bliskog istoka, predsednik Sarkozi je osudio izraelsku izgradnju naselja na teritoriji osvojenoj u ratu 1967. On je takođe pohvalio američko angažovanje u mirovnim pregovorima. Francuski predsednik je posetio i Kapitol Hil, gde je upoznat sa merama, koje američki Kongres preduzima u pogledu reforme finansijskih regulativa.

U međuvremenu, supruga predsednika Sarkozija, Karla Bruni, posetila je jednu osnovnu školu u Vašingtonu i pročitala deci čuvenu priču o Madleni, američkoj devojčici koja je živela u jednoj staroj kući u Parizu.