Pakistan: Sprečiti upade ekstremista

Anti-američki skup u Pakistanu

Pakistan zatražio od komandanta koalicionih snaga u Avganistanu da spreči upade ekstremista
Načelnik Generalštaba pakistanskih oružanih snaga, general Pervez Ašfak Kajani, zatražio je od komandanta koalicionih snaga u Avganistanu da spreči upade ekstremista koji prelaze u Pakistan iz Avganistana.

Lokalni mediji navode izjave pakistanskih vojnih zvaničnika koji kažu da je general Kajani pokrenuo to pitanje na današnjem razgovoru sa američkim generalom Džonom Alenom u Ravalpindiju. Pakistan je proteklih dana već uložio zvanični protest Avganistanu posle prekograničnog napada u kojem je poginulo 13 pakistanskih vojnika.

Pakistanska vojska je saopštila da je više od stotinu ekstremista iz Avganistana u nedelju uveče napalo pakistanske snage na području Gornjeg Dira na severozapadu zemlje. Šest vojnika je poginulo u sukobu, a vojska je saopštila da se 11 vode kao nestali, od kojih je kasnije pronađeno sedam leševa bez glava.

Pakistanski Taliban je danas emitovao video snimak na kojem se vide glave 17 pakistanskih vojnika zarobljenih u napadu. Predstavnik Talibana, Ehsanula Ehsan, poslao je snimak novinarima putem interneta.

Pakistanska armija je saopštila da je Avganistanu uputila vrlo oštru protestnu notu u kojoj je kritikovala avganistanske vojne zvaničnike „što ne preduzimaju akciju protiv zlikovaca koji imaju utočišta u Avganistanu“. General Kajani je na današnjem sastanku navodno rekao generalu Alenu da „takvi incidenti ubuduće neće biti tolerisani“.