Guverner Mičigena se izvinio gradjanima Flinta

Rik Snajder guverner Mičigena

Guverner države Mičigen izvinio se stanovnicima Flinta koji su skoro dve godine bili izloženi visokom nivou olova u gradskoj vodi.

“Gradjanima Flinta želim da poručim ono što sam rekao i ranije – izvinjavam se i ispravićemo ovo. Nijedan gradjanin ove velike države ne bi trebalo da pretrpi ovakvu katastrofu. Vlada vas je izneverila – federalni, državni i lokalni lideri su narušili poverenje koje ste nam poklonili. Iznad svega mi je žao što sam vas ja izneverio. Zaslužujete bolje. Zaslužujete da neko odgovara i treba da znate da ću snositi konačnu odgovornost.”

Guverner Rik Snajder izjavio je da je zamenio neke državne zvaničnike ljudima koji su svesni ozbiljnosti situacije. Pozvao je zakonodavce Mičigena da izdvoje 28 miliona dolara za nabavku flaširane vode, zamenu cevi i slavina u školama i lečenje dece sa povišenim nivoom olova.

Finansijski ugroženi Flint bio je pod kontrolom menadžera za vanredne situacije koga je postavila država, kada je u aprilu 2014. grad prestao da se snabdeva pijaćom vodom iz detroitskog vodovoda i počeo da koristi korozivniju vodu iz obližnje reke Flint.

Olovo iz gradskih cevi curilo je u vodu iz reke Flint što je dovelo do povišenih nivoa olova u samoj vodi i krvotoku neke dece. Grad se od tada vratio korišćenju vode iz detroitskog Sistema, ali inženjeri navode da je potrebno zameniti delove gradskog vodovoda što će koštati oko 1,5 milijardi dolara.

Svetska zdravstvena organizacija navodi da povećana izloženost olovu može da ošteti ljudski nervni i reproduktivni sistem i bubrege, i dovede do trajnih poremećaja u učenju i ponašanju, kao i mentalne zaostalosti.

Predsednik Barak Obama je proglasio federalno vanredno stanje u Flintu oslobodivši pet miliona dolara savezne pomoći da bi se pomoglo u rešavanju ove krize javnog zdravlja.