"Sveta polja" - film o američkim vojnim grobljima

  • Nikoleta Ilić

Robert Jut, reditelj dokumentarnog filma "Sveta polja"

Širom sveta postoje 24 groblja na kojima su sahranjeni američki vojnici. Na većini su sahranjeni američki vojnici pali u Drugom svetskom ratu, ali ima osam gde se nalazi američko vojno osoblje poginulo u Prvom svetskom ratu.

Groblja se uglavnom nalaze u Evropi, ali ima jedno u Tunisu, i jedno u Manili, na Filipinima, gde su sahranjeni svi vojnici poginuli u sukobima u Aziji, naveo je scenarista i reditelj dokumentarnog filma – SVETA POLJA, Robert Jut. On kaže da je na američkim grobljima širom sveta sahranjeno 120 hiljada vojnika, a na spomenicima posvećenim nestalima u akciji, nalazi se 90 hiljada imena.

"Kada se govori o izgledu američkih vojnih grobalja širom sveta, zanimljivo je napomenuti da je glavna ideja bila da se pokaže da ni jedan vojnik nije važniji od drugog. Zbog toga je nadgrobni kamen za sve isti – ili je postavljen krst ili Davidova zvezda. Vojnici nisu sahranjivani prema rangu ili položaju. To je urađeno da bi se pokazalo da su svi vojnici podjednako značajni."

Reditelj Robert Jut ukazao je da američka vojna groblja u Evropi imaju veliki broj posetilaca. Mnogi dolaze da bi obišli svoje poginule rodjake ili prijatelje, a drugi da bi odali poštu američkim vojnicima koji su tako mnogo pomogli Evropi i u Prvom i Drugom svetskom ratu da je oslobodili od nacističke okupacije.

"Neka groblja imaju više posetilaca od drugih, a to je verovatno zbog lokacije. Na primer, u Normandiji, svake godine ogroman broj posetilaca obiđe groblje, čini mi se da se radi o više od milion posetilaca godišnje, dok na najvećem američkom groblju iz Prvog svetskog rata, na istoku Francuske, na prilično nedostupnom mestu, ima dana kada nikoga nema", priča Jut.

Širom sveta postoje 24 groblja na kojima su sahranjeni američki pali borci

Scenarista i reditelj, Robert Jut, navodi da je po Evropi snimao šezdesetak dana, i da mu je taj zadatak predstavljao izazov, jer su sva američka vojna groblja namerno prilično slična, pa je trebalo nekako prikazati kao se istovremeno i razlikuju. Zato je morao da ih snima iz različitog ugla, prikaže brojne umetničke razlike, i, koncentriše se na lične istorije vojnika sahranjenih na određenom groblju, zbog čega je dobio sasvim drugačiji pogled na svako groblje. Reditelj Jut kaže da mu je najdraža uspomena sa snimanja, događaj u Belgiji :

"Kada smo snimali na groblju Anri Šapel, u Belgiji, gde su sahranjeni američki vojnici pali u Drugom svetskom ratu, tokom bitke u Ardenima. Kada snimate na grobljima, obično želite da imate i posetioce. Zbog toga smo povremeno molili posetioce da statiraju. Tu se se nalazila i dva muškarca, koja su stalno pokušavala da se nađu u sceni. Iz nekog razloga ih nisam hteo. Na kraju dana, kada smo završili snimanje, prišao mi je i pitao me da li tada mogao da ih snimim. Odgovorio sam potvrdno, i izneo nam je priču. Kada je bio dečko prisustvovao je otvaranju groblja, koje je posvetio tadašnji američki predsednik, Dvajt Ajzenhauer. U to vreme su u školi učili američku himnu STEG OSUT ZVEZDAMA na francuskom jeziku. I, otpevao nam je pesmu."

Na kraju razgovora, scenarista i reditelj dokumentarnog filma SVETA POLJA, Robert Jut, iznosi mišljenje o važnosti američkih vojnih grobalja širom sveta.

"Posle završetka Prvog i Drugog svetskog rata, mili i dragi poginulih mogli su da biraju da li da vrate tela u zavičaj ili ih ostave na mestu pogibije. Posle oba rata, smatralo se da bi tela poginulih trebalo da ostanu sa saborcima. Oko 40 posto porodica odlučilo je da ostave rodbinu u zemlji pogibije. Zbog toga je američka vlada morala da obezbedi da se poginulima osigura trajno poštovanje. I to je razlog postojanja vojnih grobalja širom sveta, i neprestane pažnje koja se poklanja grobljima američkih vojnika u svetu. Šetnjom kroz groblja uverite se kolika se pažnja posvećuje mladim ljudima u dobu od 22 do 26 godina, koji su sa razlogom izgubili život. To je najveća žrtva ljudskog bića. Zbog toga im se mora odati večna pošta i pružiti postojana briga", zaključuje Jut.

Film "Sveta polja" prikazan je na američkoj televizijskoj stanici PBS povodom američkog praznika - Dana sećanja.