Pomoćnica državnog sekretara SAD u poseti Crnoj Gori

  • Nebojša Redžić

Pomoćnica državnog sekretara SAD Nuland sa premijerom Crne Gore, Milom Đukanovićem, 12. jul 2014.

Pomoćnica državnog sekretara SAD za evropske i evroazijske poslove Viktorija Nuland, boravi u službenoj poseti Crnoj Gori. Ona je danas razgovarala sa crnogorskim premijerom Milom Đukanovićem.

Viktorija Nuland je danas razgovarala sa crnogorskim premijerom Milom Đukanovićem, ministrom inostranih poslova i evropskih integracija Igorom Lukšićem i ministarkom odbrane Crne Gore Milicom Pejanović-Đurišić.

Tokom prve posjete Crnoj Gori, Nuland je svojim sagovornicima kazala da je ovo pravi trenutak za dolazak u ovu državu.

Ona je Televiziji Crne Gore rekla da prenosi veoma pozitivne ocjene o stanju u Crnoj Gori.

“Evidentan je politički progres, ekonomski i napredak na polju bezbjednosti, što je važno zbog puta ka NATO i Evropskoj uniji. Sada nam preostaje da zasučemo rukave zajedno i razgovaramo o poslu koji je pred nama”, istakla je Nuland.

Ona je naglasila da sada treba raditi na jačanju vladavine prava, sektora bezbjednosti, slobode medija i na stvaranju uslova za američke investicije.

Od svijih sagovornika, Nuland je čula da je odluka ministara članica NATO-a da se otvore intenzivirani razgovori - veliki podsticaj za Crnu Goru da se fokusira na preostale obaveze i da do kraja 2015. godine dobije poziv za članstvo.

Ministri članica NATO-a odlukom da se otvore fokusirani i intenzivirani razgovori odali su priznjanje Crnoj Gori, prepoznali posvećenost i napredak na planu realizacije obaveza - istakli su crnogorski čelnici.

Svi sagovornici saglasili su se sa Nuland da je odlične bilateralne odnose između Crne Gore i SAD neophodno ojačati kroz unapređenje ekonomske saradnje.

Nuland je istakla da Crna Gora može da računa na dalju podršku i pomoć SAD na njenom daljem evroatlantskom putu, posebno u ključnim oblastima reformi.

Nuland je pohvalila doprinos Crne Gore regionalnoj i globalnoj bezbjednosti i učešće u ISAF misiji u Avganistanu.

Crnogorski čelnici potencirali su zahvalnost za podršku SAD-a evropskim integracijama Crne Gore, posebno u oblastima unapređenja vladavine prava i borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije, saopšteno je iz njihovih kabineta.

Nuland je, kako se navodi, ocijenila da je Crna Gora prepoznata kao konstruktivni susjed i partner.