Prednosti i rizici virtuelne kolonoskopije

  • Viduši Sinha

Manje invazivna procedura - virtuelna kolonoskopija radi se pomoću ket-skena koji propušta rendgenske zrake kroz abdomen pacijenta

Naučnici iz Uprave za hranu i lekove imaju različita mišljenja o rizicima ket-skeniranja tokom virtuelne kolonoskopije. Lekari koji su zagovornici procedure kažu da je ona manje invazivna i da je isplativija nego uobičajena kolonoskopija. Oni koji su protiv navode da ket-skeniranje izlaže pacijente prevelikom zračenju.

Rak debelog creva je jedna od najsmrtonosnijih bolesti na svetu ali često bez simptoma u ranoj fazi. Zato lekari preporučuju pacijentima preko 50 godina kolonoskopski pregled radi utvrdjivanja mogućeg kancera.

Uobičajena kolonoskopija izvodi se pomoću dugačkog, elastičnog creva koje se naziva kolonoskop, na čijem kraju se nalazi sićušna optička kamera sa sijalicom. Kolonoskop se uvlači u pacijentovo debelo crevo. Lekari mogu da vide slike iz kolonoskopa na video monitoru i takodje mogu da uklone svaku izraslinu ili polip tokom procedure.

Manje invazivna procedura, poznatija kao virtuelna kolonoskopija, radi se pomoću ket-skenera, koji propušta rentgenske zrake kroz pacijentov abdomen.

Doktor Mahadevapa Maheš, profesor radiologije na univerzitetu Džons Hopkins, kaže da virtuelna kolonoskopija može da spasi život brojnim pacijentima:

Mnogo puta pacijenti ne dodju u bolnicu nakon što sa svojim lekarom razmotre uobičajeno kolonoskopsko snimanje. Shvataju da je u pitanju veoma invazivna metoda i uplaše se. Možda neće da urade ništa i možda će dobiti rak. Virtuelna kolonoskopija, kao alat za snimanje je veoma delotvorna i to je jedan od razloga zbog kojih je nacionalni institut za rak preporučuje kao jedan od načina“.

Ukoliko se izrasline ili polipi ustanove tokom virtuelne kolonoskopije, konvencionalni zahvat može da se upotrebi za njihovo uklanjanje. Ali, neki lekari navode da ket-sken izlaže pacijente nepotrebnom, odnosno štetnom zračenju, tolikom zračenju koje pacijent može da dobije od 400 rentgena. Doktor Džulijan Nikolas je bivši naučni saradnik u Upravi za hranu i lekove. On kaže da argumenti u prilog virtuelnoj kolonoskopiji nisu potkrepljeni.

Postoji odsustvo valjanih naučnih dokaza da je upotreba ket-skenera za rak debelog creva bezbedna i delotvorna“, ističe doktor Nikolas.

On dodaje da su, pre nego što je napustio Upravu, on i drugi naučnici upozoravali protiv rutinske upotrebe ket-skenera:

Lekari i naučnici u Upravi za hranu i lekove bili su ismevani i omalovažavani zbog širenja zastrašujuće predstave o zračenju“.

Doktor Džefri Šuren iz Uprave za hranu i lekove slaže se da pacijenti nisu u potpunosti svesni rizika povezanog sa virtuelnom kolonoskopijom.

Ono što garantujemo je da su tehnologije dostupne na tržištu bezbedne i delotvorne, ali odluku o tome da li bi njih trebalo ili ne bi trebalo upotrebiti u odredjenom slučaju, donose lekari pojedinačno“.

Medjutim, uz podatak da se 70 miliona ket skeniranja izvodi u Sjedinjenim Državama svake godine, vlada je pod pritiskom da napravi zvanične preporuke o količini zračenja koje je bezbedno tokom skeniranja.