Vojna parada odložena za 2019, Tramp krivi lokalnu vlast u Vašingtonu

Predsednik Tramp u Beloj kući

Sekretarijat za odbranu je saopštio da će vojna parada koju želi predsednik Donald Tramp biti odložena za narednu godinu.

„Prvobitno je planirano da bude održana 10. novembra 2018, ali smo odlučili da nađemo zgodnu priliku za to u 2019.“, rekao je portparol Pentagona Robert Mening.

Ova vest je stigla nakon što su mediji objavili da bi vojna parada mogla da košta između 12 i 92 miliona dolara.

Sekretar za odbranu Džim Matis je ranije rekao da je dao inicijalna upustva za paradu, ali da nije video procenu troškova I da ne zna za trošak između 12 i 92 miliona dolara.

“Ko god da vam je to rekao verovatno puši nešto što je legalno u državi Vašington, iz koje sam, ali u većini drugih državama nije”, našalio se Matis.

Predsednik Tramp je na Tviteru napisao da otkazuje paradu zato što lokalni lideri u Vašingtonu žele da federalnoj vladi naplate “sumanuto visoku” cenu za to.

Tramp je rekao da se glavnim gradom SAD upravlja “slabo” i najavio da će umesto toga gledati vojnu vežbu u vazduhoplovnoj bazi Endrjuz pored Vašingtona, a da će 11. novembra biti u Parizu na paradi povodom obeležavanja kraja Prvog svetskog rata.

Gradonačelnica Vašingtona Mjuriel Bauzer je predsedniku odgovorila na Tviteru i napisala da je “konačno došla do rijaliti zvezde u Beloj kući uz pomoć rijalitija” – kako je nazvala vojnu paradu koja bi koštala 21,6 miliona dolara.

Prema dokumentima iz Pentagona, vojna parade je trebalo da bude održana na potezu između Bele kuće i Kapitola, uključivala bi vojna vozila sa izuzetkom tenkova, kao I avione na kraju parade.

Predsednik Tramp je inspiraciju za vojnu paradu dobio na prošlogodišnjem obeležavanju Dana pada Bastilje u Francuskoj, 14. jula.

Vojne parade u SAD se inače retko održavaju.