Američki vojnik Trevis King optužen za dezerterstvo

Bilbord sa likom Trevisa Kinga u Seulu, glavnom gradu Južne Koreje (Foto: AP Photo/Ahn Young-joon)

Američka vojska optužila je redova Trevisa Kinga za krivična dela u rasponu od dezerterstva zbog bega u Severnu Koreju u julu do napada na kolege vojnike i navođenje na dečju pornografiju, prema dokumentima do kojih je došao Rojters.

Vojni slučaj protiv Kinga, koji ranije nije prijavljen, obuhvata osam različitih optužbi prema Jedinstvenom kodeksu vojnog pravosuđa, čime je pokrenuta značajna pravna bitka za 23-godišnjeg vojnika nakon njegovog puštanja iz severnokorejskog pritvora u septembru. Vojska nije odmah odgovorila na zahtev za komentar.

U izjavi koju je dala portparolka porodice, Kingova majka, Klodin Gejts, izrazila je bezuslovnu ljubav i zatražila da se njenom sinu „priušti pretpostavka nevinosti“.

Ne propustite: Američki vojnik stigao u Teksas nakon što je protjeran iz Sjeverne Koreje

„Čovek koga sam odgajila, čovek koga sam ostavila u kampu za obuku, čovek koji je proveo praznike sa mnom pre razmeštanja nije pio“, rekao je Gejts.

"Majka poznaje svog sina, a ja verujem da se mom nešto dogodilo dok je bio raspoređen. Vojska je obećala da će istražiti šta se dogodilo u kampu Hamfris, a ja čekam rezultate."

Nedeljama je američka vojska odlagala pitanja o tome da li će se King suočiti sa disciplinskim merama, rekavši da je njen prioritet da obezbedi da vojnik dobije odgovarajuću negu nakon što ga je Severna Koreja dva meseca držala u pritvoru.

Njegovo oslobađanje u septembru usledilo je nakon nedelja pregovora iza kulisa čiji je rezultat bio da švedska vlada vrati Kinga iz Severne Koreje i odvede ga preko granice u Kinu kako bi ga predala američkom ambasadoru.

King je 28. septembra prebačen u vojnu bolnicu u Teksasu radi zdravstvene procene, koja je uključivala i njegovo mentalno zdravlje.