Kurt Volker: Moskva da napravi korak ka miru

  • Henri Ridžvel

Specijalni izaslanik SAD Kurt Volker u poseti Ukrajini

Rat Ukrajine sa separatistima koje podržava Rusija ulazi u petu godinu. Od februara, sukobi su žešći na borbenoj liniji dugoj 450 kilometara. Specijalni izaslanik SAD za Ukrajinu Kurt Volker, zajedno sa američkom ambasadorkom Mari Jovanovič, otputovao je na lice mesta i uverio se u posledice sukoba.

Your browser doesn’t support HTML5

Volker u Ukrajini: Moskva da napravi korak ka miru

Specijalni izaslanik SAD Kurt Volker kaže da želi ponovo da privuče pažnju na zaboravljeni konflikt. Ukrajinski rat protiv separatista koje podržava Rusija se nastavlja – i iako nije u svetskim vestima, veoma je vidljiv u uništenim selima i minskim poljima.

Prošlo je godinu dana otkako je američki predstavnik OEBS-a Džozef Stoun ubijen kada je njegovo vozilo nagazilo na minu. Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju i dalje nadzire, a civili su i dalje u velikoj opasnosti.

“Najveći rizik za civile predstavljaju povrede od šrapnela zbog oružja koje se koristi, a ne bi smelo prema sporazumu iz Minska. Drugi najveći uzrok povreda su mine i neeksplodirane naprave”,, kaže Aleksander Hag iz OEBS-a.

OEBS beleži više od 1000 kršenja dogovora o prekidu vatre dnevno, a većinom ga krše pobunjenici koje podržava Moskva. Volker je podržao mirovnu misiju UN u istočnoj Ukrajini, ali kaže da o tome nije čuo ništa iz Moskve od februara. Ruski vojni komandanti u decembru su se povukli iz zajedničnog centra za nadzor prekida vatre.

“Svi razumeju da je ovaj konflikt izazvala ruska intervencija, da ga Rusija u potpunosti kontroliše i rukovodi političkim aktivnostima dve pobunjeničke “narodne republike”. Zato je potrebno da Moskva donese konačnu odluku o miru, i ako to žele – mi smo spremni da pomogneno”

Proteklih meseci, SAD su snabdevale Ukrajinu sa antitenkovskim raketnim sistemima tipa “Džavelin”, što je razbesnelo Moskvu.

“Pitanje je šta ima smisla, šta je Ukrajini potrebno za samoodbranu i da li je spremna da to kupi? Ili će vojsku finansirati SAD, kao što su učinile u slučaju sistema “Džavelin”? Za sada tretiramo Ukrajinu kao bilo koju drugu normalnu zemlju”

Komandanti ukrajinske vojske jasno su stavili do znanja da žele dodatnu vojnu pomoć.

“Branićemo svoju teritoriju i stoprocentno ćemo isterati neprijatelja sa nje. I sigurni smo da ćete nas podržati”, kaže komandant ukrajinskog štaba združenih snaga Serhij Najev.

Volker nije obećao više oružja. Ali je njegova poseta ponovo privukla pažnju i podstakla nadu u Ukrajini da će SAD ponuditi veću podršku. Nije jasno i da li će ta nadanja biti ostvarena.