Ekstremne vrućine u Evropi posledica globalnog zagrevanja

Vreli talas u Italiji

Evropa se ovog leta našla na udaru ekstremnih vremenskih neprilika – u nekim delovima Starog kontinenta su paklene vrućine, a u nekim drugim - poplave. Visoke temperature dovele su do izbijanja šumskih požara u Hrvatskoj, Italiji, Crnoj Gori, Portugalu i na jugu Francuske, a suša je izazvala nestašice vode u mnogim oblastima.

Turisti na moru, u Hrvatskoj sede ispod suncobrana I svako malo idu u more da se rashlade. Sa temperaturma koje dostižu 40 stepeni celzijusa u hladu, mnogi kažu da odlaze na plažu u ranim jutarnjim satima I tek kasnije posle podne.

"Tokom dana je užasno vruće I ne dolazimo na plažu. Moramo da se pazimo. Posle podne odmaramo. Plivamo ujutri i od od 6 do pola devet uveče"., kažu turisti u Puli.

Zbog toplog vazduha, koji se širi sa severa Afrike, lekari upozoravaju starije osobe i srčane bolesnike da ne izlaze iz kuća.

Požar koji je prošlog meseca pogodio Split, uništio je hiljade hektara šume i obradivog zemljišta, ali najmanje 15 kuća je izgorelo. Neki primorski gradovi našli su se na udaru oluja, koje su sa sobom donele neobično visoke talase.

Situacije nije mnogo bolja ni na severu evropskog kontinenta. U Češkoj prestonici Pragu, lokalno stanovništvo i turisti rashlađenje su potražili vozeći pedaline na reci Vltavi. Češki hidrometeorološki zavod upozorio je da bi tropski talas mogao da se zadrži do kraja ove nedelje.

Iz Svetske meteorološke organizacije sa sedištem u Ženevi, kažu da su vremenski uslovi ove godine izuzetni.

"U proteklih 150 godina to se nekoliko puta dogodilo, ali u proteklih 30 slične pojave beležimo sve češće", kaže Omar Badur iz Svetske meteorološke organizacije.

Iz pomenute organizacije poručuju da će temperature nastaviti da rastu ukoliko države ne prestanu sa aktivnostima koje doprinose globalnom zagrejavanju. Oni takođe pozivaju na pripremu mera za zaštitu građana od ekstremnih vrućina, kao što su rano upozorenje, skloništa i ekipe za hitne intervencije.

Zaposleni u zoološkom vrtu u Beču potrudili su se da životinjama olakšaju paklene vrućine, pa su tako slonovi još pre početka letnje žege dobili bazen u kojem mogu da se prskaju i hlade po ceo dan.