Vrhovni sud Velike Britanije: Suspenzija Parlamenta nezakonita

Đina Miler, aktivisktkinja protiv Bregzita, dolazi u Vrhovni sud u Londonu

Najviši sud Velike Britanije naneo je težak udarac premijeru Borisu Džonsonu presudom u utorak da je njegova odluka da suspenduje parlament na pet nedelja, u trenutku dok se približava krajni rok za izlazak zemlje iz Evropske unije - nezakonita.

Jednoglasnom odlukom Vrhovnog suda uredba o suspenziji parlamenta proglašena je "nevažećom i van upotrebe", a odmah su usledili i pozivi da Džonson podnese ostavku.

"Njegova pozicija je neodrživa i trebalo bi bar jednom da ima smelosti da uradi pristojnu stvar i podnese ostavku", rekla je poslanica Škotske nacionalne partije Džoana Čeri ispred suda.

Predsedavajuća Vrhovnog suda Brenda Hejl izjavila je da je "suspenzija bila nezakonita, jer je imala efekat da frustrira ili sprečava sposobnost parlamenta da sprovodi svoju ustavnu ulogu, bez razumnog opravdanja".

Ona je dodala da odluka suda znači da parlament nikad nije legalno suspendovan i da tehnički i dalje zaseda.

Ne propustite: Izviždan u Luksemburgu, Džonson vidi "dobru šansu" za dogovor

Predsedavajući donjeg doma Džon Berkau naveo je u pisanom saopštenju da je odluka suda "omogućila parlamentu da se sastane u ovom ključnom trenutku da bi nadgledao izvršnu vlast i pobrinuo se da ministri budu odgovorni".

Dodao je da se zakonodavci "moraju sastati bez odlaganja".

"U tom smislu, planiram da se hitno konsultujem sa liderima stranke".

U zemlji, koja nema pisani ustav, ovaj slučaj je predstavljao redak sukob između premijera, sudova i parlamenta u vezi sa njihovim pravima i obavezama.

Premijer Džonson, koji je u Njujorku povodom zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, odbio je da kaže da li će podneti ostavku, ukoliko se utvrdi da je prekršio zakon, ili će ponovo pokušati da zatvori parlament

Odluka je doneta posle tri dana pretresa pred sudijskim panelom od 11 članova, održanih prošle nedelje.

Ne propustite: Ko će izaći kao pobednik iz krize u Britaniji - vlada ili parlament?

Sud je odbacio premisu vlade da je odluka da se parlament suspenduje do 14. oktobra rutinska i da nema veze sa Bregzitom. Vladini advokati tvrdili su da prema nepisanom ustavu Velike Britanije, o tom pitanju odlučuju političari, a ne sudovi.

Protivnici su tvrdili da je Džonson nezakonito suspendovao parlament svega nekoliko nedelja pre izlaska zemlje iz 28-članog evropskog bloka, u cilju da izbegne da se njegovi planovi za Bregzit nađu pod lupom zakonodavaca. Takođe su optužili Džonsona da je obmanuo kraljicu, čije je zvanično odobrenje bilo neophodno za suspenziju parlamenta.

Džonson i Parlament su u sukobu otkad je on preuzeo položaj u julu, odlučan da izvede Britaniju iz Evropske unije 31. oktobra, bilo sa ili bez sporazuma sa Briselom.