Vučić na Kosovu o opstanku Srba i kriminalu u vlasti

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić polaže venac na mesto ubistva Olivera Ivanovića

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji boravi danas na Kosovu, uputio je Srbima tri poruke-da moraju da ostanu i opstanu na Kosovu, da je došao da razgovara o tome ko može da im garantuje bezbednost i da vlast Srbije mora da se obračuna sa kriminalom i korupcijom u sopstvenim redovima. Vučić je položio i venac na mestu gde je pre nekoliko dana ubijen Oliver Ivanović.

Posetu Kosovu predsednik Srbije Aleksandar Vučić započeo je obilaskom manastira Banjska gde ga je dočekao je episkop raško-prizrenski Teodosije. Nakon obilaska manastira Vučić je poslao tri poruke Srbima na Kosovu.

"Srbi moraju da ostanu i opstanu na Kosovu i Metohiji, a država Srbija je pomagala i nastaviće da pomaže više u udućnosti. Drugo, došao sam da razgovaram sa Srbima o bezbednosti, da pronađemo nove moduse da budu bezbedni. Pod tri - za nas je od ključnog značaja da pronađemo nove dodatne mehanizme za borbu protv kriminala i korupcie u sopstvenim redovima ", rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je poruku iz Banjske poslao i Albancima.

„Neretko imamo različite interese, ali da Srbija ne samo da želi mir već da ćemo dati sve od sebe da taj mir sačuvamo, da ćemo učiniti sve da višedecenijske i viševekovne razmirice rešimo i da obezbedimo trajnost tog mira za svaku srpsku i albansku porodicu“, rekao je Vučić.

Vučić je zatim u severnoj Mitrovici zajedno sa direktorima Bezbednosno informativne agencije i Kancelarije za Kosovo i Metohiju Bratislavom Gašićem i Markom Đurićem položio venac na mestu gde je 16. januara ubijen Oliver Ivanović.

U zgradi tehničkog fakulteta u Mitrovici Vučić je oko tri sata razgovarao sa predstavnicima Srba, a nakon sastanka koji je bio zatvoren za javnost, Vučić je kazao da je trenutno najpotrebnije da se na Kosovu sačuva mir. Govoreći o ubistvu Oliera Ivanovića Vučić je kazao da mu je žao što kosovske vlasti nisu dozvolile Srbiji da se uključi u istragu ali da će razmenivati informacije. On je kazao da je neophodno rešiti ubistvo Ivanovića jer je to ključno za nestanak straha i uznemirenosti kod građana.

„Za nas nije važno koje je ime ubice Olivera Ivanovića niti koje je ime nalogodavca, da li je srpsko, albansko ili bilo kojeg stranca – prema počiniocima i nalogodavcima nikakve milosti neće biti“, kazao je Vučić.

Sastanku u Mitrovici su pored predstavnika Srpske liste prisustvovali i opozicioni političari.

Ksenija Božović odbornica Građanske Inicijative SDP Oliver Ivanović rekla je da je ohrabrena odlučnošću Vučića da se rasvetli ubistvo Olivera Ivanovića.

U Mitrovicu su organizovano autobusima došli Srbi iz gotovo svih krajeva Kosova, ali nisu imali priliku da svi ragovaraju sa predsednikom Srbije.

Nakon severa Kosova Vučić je kasno večeras stigao i na centralno Kosovo gde će u Domu kulture u Lapljem selu razgovarati sa građanima koji su došli iz svih krajeva Kosova.