Vučić sa Bocan-Harčenkom o ukidanju dinara na Kosovu, istog dana i sa Brigerom o jačanju vojne saradnje sa EU

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan Harčenko sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem (ARHIVA) (foto: Instagram/@buducnostsrbijeav)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se u četvrtak sa ambasadorom Rusije Aleksandrom Bocan-Harčenkom, a razgovarali su o odluci Prištine da zabrani upotrebu dinara na Kosovu.

"Obavestio sam ambasadora Bocan-Harčenka o najnovijem jednostranom potezu Prištine, jasno usmerenom protiv srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, kao i o mogućim posledicama ovog neodgovornog akta Kurtijevog režima", saopštio je Vučić na Instagramu.

Kako je dodao, razgovarali su i o bilateralnim odnosima i saradnji Srbije i Ruske Federacije, kao i o "drugim regionalnim i međunarodnim pitanjima od zajedničkog interesa".

"Ponovio sam zahvalnost Rusiji na podršci koju pruža poštovanju teritorijalnog integriteta Srbije", dodao je Vučić na Instagramu.

Na Kosovu je u četvrtak stupila na snagu uredba Centralne banke Kosova (CBK) kojom je predviđeno da se za plaćanja koriste samo evri, čime je okončana upotreba srpskog dinara.

Ne propustite: Odluka o ukidanju dinara na Kosovu stupila na snagu

Ta odluka pojačala je zabrinutost Srba na Kosovu, koji plate i penzije iz Srbije primaju u dinarima, ali tu valutu koriste i za kupovinu i prodaju.

Vučić i sa predsedavjućim Vojnog komiteta EU

Predsednik Srbije je pre sastanka sa Bocan Harčenkom razgovarao i sa predsedavajućim Vojnog komiteta Evropske unije Robertom Brigerom.

Vučić je na Instagramu napisao da je sa Brigerom razgovarao "o situaciji na Kosovu" kao i o jačanju vojnoekonomske i vojnotehničke saradnje Srbije i EU".

"Naglasio sam da za našu zemlju bezbednost srpskog stanovništva na KiM i održanje mira i stabilnosti u regionu predstavljaju prioritet i zahvalio na angažmanu koji evropske vojne snage čine u tom pravcu", napisao je Vučić.