Vujanović i Tači pozvali na ratifikaciju Sporazuma o granici

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović i predsjednik Kosova Hašim Tači sastali su se danas u Podgorici u Vili Gorica u namjeri da ohrabre Skupštinu Kosova da ratifikuje Sporazum o državnoj granici Crne Gore i Kosova potpisan u Beču 26. avgusta 2015. godine, saopšteno je iz kabineta Vujanovića.

Pomalo iznenađujući susret crnogorskog i kosovskog predsjednika Filipa Vujanovića i Hašima Tačija, rezultirao je postizanjem deklaracije “putem koje su se Crna Gora i Kosovo saglasili da kosovski parlament uloži napore i konačno ratifikuje Sporazum o demarkaciji sa Crnom Gorom”.

To je rezultat dvodnevnih napora uloženih tokom posjete premijera Crne Gore Duška Markovića Prištini da se pogranični spor konačno riješi i tako otkloni jedan od posljednjih uslova Evropske unije za liberalizaciju viza Kosovu.

Vujanović i Tači, navodi se u saopštenju iz kabineta predsjednika Crne Gore, "nakon sastanka potpisali su zajedničku izjavu kojom su pozvali Skupštinu Kosova da izvrši ratifikaciju ovog sporazuma. Zajednički poziv upućen je polazeći od međusobnog povjerenja, dobre volje i potrebe daljeg unapređenja odnosa a poštujući suverenitet, teritorijalni integritet i nezavisnost obije države, uz ispunjavanje obaveza iz Povelje UN i poštovanja Strategije Evropske komisije za Zapadni Balkan", navodi se u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da su Vujanović i Tači u zajedničkoj izjavi pozvali nadležne u Crnoj Gori i Kosovu da se, nakon ratifikacije, diplomatskim kanalima, međusobno obavijeste da je sproveden postupak ratifikacije sporazuma i konstatuju da je stupio na snagu, čime su se stvorili uslovi da se formira Zajednička radna grupa za obilježavanje granične linije.

"Ova radna grupa će, ukoliko bude potrebno, ponovo razmotriti i eventualno korigovati sektore u pravcu Čakora i Kule, a takva mogućnost je predviđena članom 7 stav 3 navedenog sporazuma", zaključuje se u saopštenju.

Obe strane su se saglasile, na osnovu deklaracije, da se to tijelo bavi i mogućim nesporazumima tokom obilježavanje granice, na osnovu aneksa sporazuma.

Tači je danas u Podgoirici zahvalio "političkom vođstvu Crne Gore, predsedniku Filipu Vujanoviću, bivšem premijeru Đukanoviću i premijeru Markoviću, na spremnosti da olakšaju ratifikaciju sporazuma od kosovskih vlasti".

Reakcije na Kosovu - od podrške do protivljenja

Predsednik Kosova Hašim Tači objavio je danas na vanrednoj konferenciji za novinare da je sa predsednikom Crne Gore Filipom Vujanovićem dogovorio zajedničku izjavu koja se odnosi na demarkaciju granične linije sa Crnom Gorom. Premijer Kosova Ramuš Haradinaj čestitao je građanima Kosova na kako je naveo aneksu sporazuma o demarkaciji, dok se Pokret Samoopredeljenje i dalje protivi ratifikaciji, a dogovor Tačija i Vujanovića smatra prevarom.

Na početku konferencije predsednik Kosova je rekao da je Kosovo preuzelo obaveze koje treba da ispuni, među kojima su kako je kazao formiranje Zajednice srpskih opština i ratifikacija sporazuma o demarkaciji sa Crnom Gorom.

Tači je istakao da su on i predsednik Crne Gore pozvali nadležne u Prištini i Podgorici da se nakon ratifikacije, diplomatskim kanalima međusobno obaveste da je sproveden postupak ratifikacije sporazuma i konstatuju da je stupio na snagu, čime će biti stvoreni uslovi da se formira zajednička radna grupa za obeležavanje granične linije.

Tači je naveo da je zajednički poziv upućen polazeći od međusobnog poverenja, dobre volje i potrebe daljeg unapređenja odnosa ovih zemalja.

"Dogovorili smo izjavu koja će podstaći Skupštinu Kosova da ratifikuje sporazum o demarkaciji granične linije", kazao je Tači.

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj čestitao je građanima Kosova na kako je naveo aneksu Sporazuma o demarkaciji.

"Srećan sam da je danas postignut aneks sporazuma i da je dogovoreno ponovno sagledavanje i izmene demarkacije sa Crnom Gorom. Danas je odlučeno da se sektori u delu prema Čakoru i Šepi još jednom sagledaju i izvrše korekcije", napisao je Haradinaj na svom Fejsbuk nalogu.

O demarkaciji granice sa Crnom Gorom bilo je reči i na debati u Medija centru u Čaglavici gde je zaključeno da Kosovo treba što pre da ratifikuje taj sporazum kako bi svoje građane oslobodilo izolacije i omogućilo im da putuju bez viza,

Ono što očekujem i na šta sam uvek apelovala u vreme svog mandata jeste da bi Skupština Kosova trebalo da ratifikuje sporazum o razgraničenju, a poslednjih dana čujemo razne varijante pronalaženja rešenja. Oni koji najviše pate i koji su u izolaciji, jesu sami građani Kosova, bez obzira na nacionalnu pripadnost ili versko opredeljenje. Ratifikacija ovog sporazuma otvorila bi put ka postizanju cilja”, rekla je bivša ministarka za evopske integracije u Vladi Kosova Mimoza Ahmetaj.