Vučić pisao Trampu: Dijalog kad Priština ukine carine

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić

Takse koje je uvela Priština na robu iz Srbije predstavljaju opterećenje i nepremostivu prepreku za nastavak dijaloga, napisao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u pismu američkom predsedniku Donaldu Trampu i ponovio da je Beograd spreman da nastavi dijalog istog trenutka kada Priština ukine tu meru.

Vučić je pismu Trampu objavljenom na sajtu predsednika Srbije napisao i da takse koje je uvela Priština "ne samo da nanose štetu srpskoj ekonomiji, već i ugrožavaju živote Srba na Kosovu i Metohiji".

Srpski predsednik je zahvalio Trampu na podršci koju SAD pružaju naporima Srbije za očuvanje mira i stabilnosti na Zapadnom Balkanu.

"Vašim ljubaznim pismom od 14. decembra još jednom ste istakli spremnost SAD da pomognu u dijalogu Beograda i Prištine, kako bi se našlo rešenje za
vekovni problem Kosova i Metohije
", napisao je predsednik Srbije i konstatovao da "nikome nije više stalo do rešenja nego Srbiji jer je problem Kosova i Metohije teško breme za Srbiju i srpski narod".

Vučić je istakao da je "ponosan što se Srbija u dva svetska rata borila na strani pravde i što je bila saveznica SAD" što je prošle godine obeleženo isticanjem zastave Srbije na Beloj kući u znak stogodišnjice savezništva.

Vučić je u pismu još jednom uputio poziv Trampu da poseti Srbiju.

Pre dva dana, pismo američkom predsedniku uputio je i predsednik Kosova Hašim Tači u kojem je naveo da je "spreman na kompromis sa Srbijom".