Vučić sa Dodikom najavio nastavak investiranja u Republiku Srpsku

Predsednik Aleksandar Vučić sa predsedavajućim Predsedništva BiH Miloradom Dodikom, Foto: video grab

Predsednik Aleksandar Vučić najavio je posle sastanka sa predsedavajućim Predsedništva BiH, Miloradom Dodikom dodatne investicije u Republiku Srpsku od strane Srbije, kao i početak radova na autoputu koji će povezati Beograd i Sarajevo.

Kako je rekao Vučić Srbija će uložiti 8,4 miliona evra u projekte u opštinama u Republici Srpskoj i BiH.

"Ta sredstva će biti na raspolaganju kao što smo činili i u ranijem periodu. Kad to budemo platili, biće to ukupno oko 32 miliona evra bespovratnih sredstava", rekao je Vučić na zajedničkoj konferenciji za novinare posle sastanka sa Dodikom.

On je rekao da su se o tome dogovorili i sa premijerkom Anom Brnabić i da će Srbija u toku ove godine da pomogne svakoj opštini u Republici Srpskoj, ali i u Federaciji, ukoliko dobije zahteve, pa i u opštinama koje nisu većinski srpske.

Reč je o projektima rekonstrukcije domova zdravlja i škola, domova za starija lica, izgradnje vrtića, mokrih čvorova, omladinskih kampova, rekonstrukcija škola, dnevnih centara za decu sa poteškoćama u razvoju, ambulanti, sportskih dvorana

Predviđena je i izgradnja poslovnih i proizvodnih hala u nerazvijenim opštinama Republike Srpske.

U drugoj polovini juna, počeće radovi na autoputu Beograd - Bijeljina - Sarajevo, od Kuzmina do Sremske Rače, najavio je danas predsednik Srbije.

Podvukao je da je Srbija već uplatita 500.000 evra kao pomoć za start-apove, kao i da bi trebalo da izdvoji još toliko.

Takođe, napomenuo je da je Srbija spremna da dodatno, kroz subvencije, podstakne stočarstvo, voćarstvo i povrtarstvo u RS, a da od Vlade RS zavisi na koji način će to biti učinjeno.

Predsedavajući Predsedništva Dodik, izrazio je zahvalnost i zadovoljstvo željom, htenjem i namerom Srbije i predsednika Vučića da neprestano pomaže građanima i opštinama Republike Srpske.

Dodik je na zajedničkoj konferenciji sa predsednikom Srbije, ocenio da je današnji dogovor o pomoći građanima RS, projektima koje će finansirati Srbija u 62 opštine Republike Srpske, najkonkretniji do sada.

Realizacija ovog dogovora i projekata značiće da će Srbija biti prisutna u svim opštinama širom Republike Srbije, a u pitanju je ozbilajn novac, rekao je Dodik i dodao da ohrabruje činjenica da Srbija na ovaj način pomaže Republici Srpskoj i kada ima mnogo toga što i u Srbiji treba da se uradi.

Dodik je rekao da je sa predsednikom Vučićem razgovarao i o pitanju odnosa BiH i Srbije, posebno pitanju granice, koje, kako je rekao, ostaje nerešeno zbog stava bošnjačke strane koja ima neke svoje, drugačije pristupe tom pitanju. Što se njega tiče, kazao je, prihvatljiva mu je varijanta koja je prvobitno predložena.

Predsednika Vučića je, kaže Dodik, obavestio i o formiranju vlasti na nivou države BiH u čemu su srpska i hrvatska strana pokazale spremnost, ali da s bošnjačke strane postoji očigledna opstrukcija s ciljem da na ministarskim pozicijama zadrže kadrove koji im odgovoraju.

Dakle, nije reč samo o tehničkom zastoju, već o organizovanoj opstrukciji, koja će trajati još neko vreme, rekao je Dodik i dodao da srpska strana nema nameru to da trpi.