Vučić sa ambasadorima Rusije i Kine o krizi na Kosovu

ARHIVA - Ambasadorka Kine na sastanku sa predsednikom Srbije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa ambasadorima Kine i Rusije u Srbiji, Čen Bo i Aleksandrom Bocan Harčenkom, a tema razgovora bila je situacija na Kosovu, saopšteno je iz kabineta predsednika.

Vučić je zahvalio Bocan Harčenku na podršci Rusije po pitanju Kosova.

Ambasador Rusije je, kako se navodi u saopštenju, preneo da Moskva "sa velikom zabrinutošću prati situaciju na severu Kosova i Metohije", te da odgovornost za krizu leži na privremenim institucijama u Prištini koje krše i ne ispunjavaju ranije potpisane sporazume.

Bocan Harčenko je naveo da "srpska strana deluje sa najvećom odgovornošću, dok Priština ne pokazuje nijedan znak da je za traženje kompromisnog rešenja".

Ne propustite: Beograd i Priština ipak bez finalnog sporazuma o tablicama

Predsednik Srbije se ranije jutros sastao i sa kineskom ambasadorkom Čen Bo, koja je prenela da je stav Kine po pitanju Kosova dosledan i jasan, te da Peking smatra da jednostrana akcija "nije u interesu mira i stabilnosti regiona".

"Međunarodna zajednica treba ravnopravno tretira sve strane, dvostruki standard ne ide u korist rešavanja problema. Kina podržava suverenitet i teritorijalni integritet Srbije po pitanju Kosova i Metoije, razume i podržava legitimne zahteve Srbije, uključujući i one po pitanju zaštite bezbednosti i prava srpskog naroda na KiM, u nadi da će svi do sada postgnuti sporazumi dve strane biti strogo poštovani", navela je Čen Bo.

Predsednik Srbije je u više navrata poručio da je "sit poruka da se obe strane uzdrže od eskalacije", na šta su pozvali predstavnici EU i Kvinte.

Vučić je, kako se navodi, zahvalio predsdedniku Ši Đinpingu na podršci po pitanju Kosova. Ambasadorki Čen Bo uručio je čestitku povodom Dana osnivanja NR Kine 1. oktobra i istakao da je Srbija spremna da neguje srpsko-kinesko prijateljstvo.

Predsednik Srbije je sastanke sa ambasadorima Kine i Rusije trebalo da održi u utorak, ali su otkazani. Njegova savetnica za medije Suzana Vasiljević je za Juronjuz izjavila da su sastanci bili otkazani zbog zdravstvenog stanja predsednika.