Vikiliks: Mubarak odbacivao reforme

Egipatski demonstranti skandiraju tražeći ostavku predsednika Mubaraka, u Kairu 27. januara 2011.

Dok egipatske snage bezbednosti nastoje da uguše antivladine demonstracije, u američkim diplomatskim depešama procurelim u javnost preko Vikiliksa, kaže se da je Vašington bezuspešno pokušavao da ubedi svog arapskog saveznika da poboljša stanje ljudskih prava.

U američkim diplomatskim depešama, koje je Vikiliks ove nedelje predao Njujork tajmsu, navodi se da je stanje ljudskih prava u Egiptu osetljiva tema u razgovorima između američkih funkcionera i egipatskog predsednika Hosnija Mubaraka.

Iako se diplomatija poboljšala pod predsednikom Barakom Obamom, američka ambasadorka u Egiptu Margaret Skobi navodno je 2009. godine upozoravala u svojim depešama da bi američke diplomate u razgovorima sa Mubarakom trebalo da ublaže svoj pritisak za veća ljudska prava.

Skobi je navodno rekla američkoj državnoj sekretarki Hilari Klinton da je egipatski predsednik "provereni i istinski realista" koji ima "malo strpljenja za idealističke ciljeve". U depešama se takođe kaže da je egipatski predsednik spreman da zapuši usta nekolicini pojedinaca da bi izbegao stvaranje nekog ekstremističkog pokreta.

U odvojenoj depeši koju je danas objavio britanski dnevnik Gardijan kaže se da je surovost policajaca u Egiptu toliko "rutinska i svuda prisutna" da je vlada prestala da tvrdi da ona ne postoji. U depeši se kaže da kontakti američkih nedržavnih organizacija procenjuju da se u policijskim stanicama u Kairu svakodnevno događa na stotine slučajena mučenja zetvorenika.