Zamrznuti konflikt: Spas Srbije ili priprema za novi rat?

Predsednici Srbije i Kosova, Aleksandar Vučić i Hašim Tači sa visokom predstavnicom EU Federikom Mogerini, 16. maja 2018.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u nekoliko navrata je javno poručio da se protivi ideji zamrznutog konflikta, kao modelu za rešavanje, ili odlaganje rešavanja problema Kosova. Šta donosi zamrznuti konflikt na Kosovu, a šta put pregovora sa Prištinom?

Dva rešenja su se iskristalisala za problem Kosova - jedan je kurs kojeg se drže vlast i predsednik Srbije Aleksandar Vučić i on sve svodi na nastavak Briselskog procesa do postizanja dogovora između Beograda i Prištine.

Your browser doesn’t support HTML5

Zamrznuti konflikt: Spas Srbije ili priprema za novi rat?

U poslednje vreme, sve glasnije se nametnula ideja zamrznutog konflikta, to jest održavanja postojećeg statusa quo, do nekih boljih vremena kada će, kako tvrde zagovornice ove ideje, Srbija imati bolju poziciju da rešava problem Kosova.

Šta Srbija dobija, a šta gubi u jednoj ili drugoj varijanti - to je računica koju je malo ko spreman da izvede:

"Meni se čini ukoliko bi Srbija ponudila tu vrstu pregovora, hajmo da pričamo o priznavanju Kosova kao samostalne države, ali uz vrlo jasne uslove koji se ne mogu odbiti, tada bi rešenje moglo da bude održivo. Zamrznuti konflikt naprosto nije rešenje, i to bi dalje bila bukagija, ona gvozdena kugla, oko noge Srbije", kaže filozof Ivan Milenković.

"Ta ideja da treba odmrznuti konflikt zarad budućnosti naše dece - te dece neće biti, pod jedan. A pod dva, i ono što ostane će biti osuđeno da se bavi geopolitikom, ne daj bože, i nekim sukobima. Baš zato što mislim na budućnost i svoje dece, mislim da to sada ne treba dirati, jer ako diramo biće lošije po nas, a neće biti dobro", smatra lider DSS-a Miloš Jovanović.

Protiv ideje zamrznutog konflikta javno se izjasnio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, a potpredsednik Vlade Rasim Ljajić upozorio je na stanje "puzajuće nezavisnosti" Kosova u kojoj Srbija ništa neće dobiti, kao i na sve težu pregovaračku poziciju u kojoj će Beograd doći kako vreme odmiče.

Sa druge strane, oni koji se zalažu za zamrzavanje konflikta tvrde da se time zapravo čuvaju interesi Srbije, jer smatraju da u ovom trenutku pregovori ne idu na ruku Beogradu:

"To nije ništa strašno. Zamrznutih konflikata ima na desetine u svetu. Od Zapadne Sahare, Fronta Polisario, preko istočne Evrope, bivših sovjetskih republika, Pridnestrovlja, Kipra, ako ćemo baš. Imate bar deset, ako ne i više zamrznutih konflikata, i to samo po sebi ne predstavlja problem. Postoji strategija zamrznutog konflikta. Zna se kako se onda pomažu Srbi na Kosovu", ističe Jovanović.

Protivnici ideje zamrznutog konflikta smatraju da se iza te priče kriju mnogo opasnije namere, ukazuje Ivan Milenković:

"Kad kažete zamrznuti konflikt, meni to odjekuje - čekanje prilike za manji i kvalitetni rat. Jer, šta znači zamrznuti konflikt? Naravno da imamo nekoliko modela u svetu, takozvanih zamrznutih konflikata. I to drži vodu do nekle. Ali u ovom slučaju zamrnuti konflikt znači samo - strpiti se dok ne ojačamo, bilo da je reč o Albancima, bilo o Srbima, i onda ajde da rknemo, da jednom zauvek rešimo tu stvar u našu korist. Ogoljena priča o zamrznutom konfliktu je upravo to - čekati povoljna trenutak da bi se stvar rešila na silu".

"Pa to ne želi niko normalan. Za 20-30 godina će moja deca imati 35 i 38 godina. Njima ne želim da ratuju. Polazi se od pretpostavke da smo svi koji se zalažemo za zamrznuti konflikt ludaci i mračnjaci, koji hoće Srbiju da vrate u srednji vek. Mi smo sve samo nismo to i ne izgledamo tako", objašnjava Jovanović.

Osim DSS-u, ideja zamrznutog konflikta bliska je poketu Dveri i uopšte desno orijentisanim političkim strankama, koje veruju da će se geopolitička situacija menjati i biti povoljnija po Srbiju:

"Logika je da sačuvate i da jačate državu. Dakle nek bude zamrznuto, za to vreme jačajte, demografski, ekonomski, pravite neku vrstu dobrog temelja ne za borbu ne za ratove nego za jači uticaj i ekonomski i svakakv drugi a situacija se u svetu menja. Ko god pričao da se ne menja u našu koristi nije tačno ili ne zna dovoljno. Zapadni svet nema snagu koju je imao 90-ih godina. Dakle stvari se pomeraju, kreću. Ali ponavljam to je samo kontektst koji može da bude dobar za nas. Glavni deo posla moramo mi da uradimo", rekao je Jovanović.

Sa druge strane, novinar Dragoslav Dedović ima drugačije argumente:

"Ta fantazija da će Beograd, plus Moskva, plus Peking ikada imati najveći grejač na svetu koji će da odmrzne taj konflikt u korist Beograda je čini mi iluzorna. Jer, svet ne postaje jednostavniji, nego komplikovaniji. Srpsko-albansko pitanje, ukoliko ga zamrznemo, može samo dovesti do odmrzavanja tog konflikta u bilo kom trenutku u budućnosti. A ko nam garantuje da će to biti u trenutku kada je to povoljno za Srbe?"

Pitanje na koje niko nema odgovor, pa ni zagovornici zamrznutog konflikta, je da li će, i koliko će Srba za 30-40 ili 50 godina ostati - ne samo na Kosovu, nego i u Srbiji. Posmatrano iz tog ugla, odlaganje rešavanja kosovske enigme teško da će popraviti pregovaračke i sve druge pozicije Srbije, kada se jednom u budućnosti problem odmrzne.