Zastrašivanje birača u srpskim sredinama pred izbore na Kosovu

Glasanje u Prištini

Izuzev zastrašivanja kandidata i birača u srpskim sredinama, vanredni parlamentarni izbori na Kosovu protekli su mirno, zaključili su predstavnici posmatračke misije Evropske unije i Evropskog parlamenta. Oni su ukazali na propuste u biračkim spiskovima i manje nepravilnosti tokom glasanja.

Posmatrači Evropske Unije koji su vanredne parlamentarne izbore pratili na zahtev predsednika Kosova Hašima Tačija saopštili su da su protekli izbori bili, kako su naveli, „istinski konkurentni i mirni“. Oni su kosovskim vlastima ukazali na neprecizne biračke spiskove na kojima se nalazi veliki broj umrlih i građana koji više ne žive na Kosovu. Pored te, kako su saopštili nepravilnosti, zabrinjavajuće je kako je na konferenciji za novinare rekao šef ove posmatračke misije Alojz Peterle zastrašivanje birača uoči izbora u srpskim sredinama.

U oblastima sa većinskim srpskim stanovništvom, izborni proces bio je ometan zastrašivanjima i slučajevima nasilja nad kandidatima i glasačima u srpskoj zajednici. Takođe nije postojao dovoljan odgovor i reakcija tužilaca i policije na ove incidente”, rekao je Peterle.

Sam dan izbora evropski posmatrači ocenili su kao miran i istakli da je bilo pojedinačnih nepravilnosti tokom samog glasanja

Glasanje je ukupno ocenjeno pozitivno. Posmatrači su međutim primetili veliku učestalost porodičnog glasanja, slučajeve zloupotrebe pri pomaganju glasačima kao i preterano prisustvo posmatrača iz dva politička subjekta gde je prekršen zakon“, kazao je Peterle.

Šef parlamentarne delegacije i poslanik u Evropskom parlamentu Igor Šoltes rekao je da se zastrašivanje i pritisak na birače ne sme zanemarivati i da je to neprihvatljivo.

To su neprihvatljivi razvoji u jednoj izbornoj kampanji i nadamo se da će se sve mere preduzeti kako ne bismo videli ponavljanje toga na narednim izborima u ovoj godini“, rekao je Šoltes.

Posmatrači Evropske unije ukazali su kosovskim vlastima i na nedovoljan broj prisutnosti žena u samoj izbornoj kamanji. Konačan izveštaj o vanrednim parlamentarnim izborima ova posmatračka misija objaviće u naredna tri meseca.