Zašto se zatvor u kom je Šon Didi Kombs opisuje kao "pakao na zemlji?

  • Asošijeted pres

ARHIVA - Zatvor u Bruklinu (Foto: AP/John Minchillo)

Dok su se bezuspešno borili da Šona Didija Kombsa drže van zatvora nakon hapšenja zbog trgovine ljudima, advokati muzičkog mogula istakli su niz užasa u federalnom zatvoru u Bruklinu, u koji je upućen, kao što su užasni uslovi, nasilje i više smrtnih slučajeva.

Kombs je poslat u Metropoliten pritvorski centar u Bruklinu, mesto koje je opisano kao "pakao na zemlji" i "konstantno mučenje", pošto se izjasnio da nije kriv u slučaju koji ga optužuje za fizičko i seksualno zlostavljanje žena više od deset godina.

Ovaj jedini federalni zatvor u Njujorku, problematičan je od samog otvaranja 1990-ih. Poslednjih godina uslovi su bili toliko užasni da su neke sudije odbile da tamo pošalju ljude. Takođe su u njemu bili Ar Keli i Gilejn Maksvel.

U saopštenju, federalni biro za zatvore je naveo: „Ozbiljno shvatamo i rešavamo kadrovske i druge izazove u zatvoru u Bruklinu. Tim agencije radi na rešavanju problema, dodajemo popravno i medicinsko osoblje, i rešavamo više od 700 zaostalih zahteva za održavanje i odgovaramo na zabrinutost sudija".

Your browser doesn’t support HTML5

Objavljena Epstinova dokumenta za sada ne inkriminišu druge

Sudija je u sredu odbio zahtev Kombsovih advokata da mu dopuste da čeka suđenje u kućnom pritvoru u njegovoj vili vrednoj 48 miliona dolara na ostrvu u Majami Biču na Floridi.

Kakav je zatvor u Bruklinu?

Zavod za sankcije otvorio je objekat, poznat pod imenom MDC Bruklin, kao zatvor početkom 1990-ih. Koristi se uglavnom za pritvor nakon hapšenja za ljude koji čekaju suđenje pred federalnim sudovima na Menhetnu ili Bruklinu.

Ostali zatvorenici su tu da služe kratke kazne nakon osuđujućih presuda.

Objekat, u industrijskoj zoni na obali Bruklina, ima oko 1.200 pritvorenika, dok je imao više od 1.600 u januaru. Ima objekte za rekreaciju na otvorenom, ambulantu sa salama za preglede i stomatološki deo. Ima posebno krilo za obrazovne programe i zatvorsku biblioteku.

Biro za zatvore zatvorio je svoj stari zatvor na Menhetnu 2021. godine, tako da je MDC Bruklin jedini federalni zatvorski objekat u najvećem gradu u zemlji.

Šta je onda problem?

Pritvorenici su se dugo žalili na nasilje, užasne uslove, ozbiljan nedostatak osoblja, krijumčarenje droge i druge robe, od čega su u nečemu pomagali zaposleni. U isto vreme, kažu da im je često bilo zabranjivano da napuštaju ćelije radi poseta, poziva, tuširanja ili vežbanja.

Zatvorenij Juriel Vajt (37) izboden je na smrt u zatvoru. Mesec dana kasnije, Edvin Kordero, 36, umro je nakon što je povređen u tuči. Najmanje četiri osobe pritvorene u zatvoru umrle su od samoubistva u poslednje tri godine.

Korderov advokat Endrju Dalak rekao je za Njujork tajms da je njegov klijent žrtva prenatrpanog i zanemarenog federalniog zatvora, koji nema dovoljo osovlja i koji je pakao na zemlji.

Najmanje šest članova osoblja MDC Bruklina optuženo je za zločine u poslednjih pet godina. Neki su optuženi da su primali mito ili davali krijumčarenu robu kao što su droga, cigarete i mobilni telefoni, prema analizi Asošiejted presa o hapšenjima vezanim za agenciju.

Šta se čini da se problem reši?

Sudije i advokati su kritikovali Zavod za sankcije zbog opasnih, varvarskih uslova i pritiskali agenciju da ih poboljša. Neke sudije su odustale od slanja optuženih u MDC Bruklin ili su izrekle smanjene kazne zbog tamošnjih uslova.

U avgustu je američki okružni sudija Geri Braun rekao da će poništiti devetomesečnu kaznu 75-godišnjem optuženom zbog poreske prevare i staviti ga u kućni pritvor ako ga Zavod za sankcije pošalje u MDC Bruklin.

Kao odgovor, Zavod je saopštio da je privremeno pauzirao slanje svih osuđenih za zločine u zatvor na izdržavanje kazne. U saopštenju od utorka, agencija je rekla da 43 osobe trenutno služe kaznu u jedinici minimalnog obezbeđenja u zatvoru.