Zdravstveni radnici u SAD ponovo ostaju bez zaštitne opreme

  • AP

Zdravstveni radnici u Finiksu u Arizoni, pripremaju se da testiraju stotine građana na koronavirus, 27. jun 2020. (Foto: AP/Matt York)

Zalihe zaštitne opreme, opasno male tokom prvih nedelja pandemije koronavirusa u SAD, ponovo se smanjuju dok virus nastavlja da se širi, a raste broj hospitalizovanih pacijenata, prenosi agencija Asošijeted pres.

Nacionalni sindikat medicinskih sestara brine da će postojeća oprema morati da se koristi više puta, a udruženje lekara upozorava da se ordinacije zatvaraju zato što ne mogu da nabave maske i drugu opremu. Demokratski članovi Kongresa traže od Trampove administracije da utvrdi nacionalnu strategiju za nabavku i distribuciju opreme, uoči očekivanog pogoršanja krize tokom jeseni.

“Ovo traje pet meseci i dalje postoje nestašice mantila, kapa, navlaka za cipele, maski, N95 maski. Dele se, ali nam i dalje govore da ih upotrebimo više puta", saopštila je Debora Burger, predsednica Nacionalnog ujedinjenog sindikata medicinskih sestara.

Ne propustite: Više od 130.000 žrtava virusa u SAD, zabrinutost u južnim državama

Kada je kriza prvo izbila u martu i aprilu, u žarištima kao što je Njujork situacija je bila toliko katastrofalna da su medicinske sestre koristile kese za smeće kao zaštitnu opremu. Države i bolnice su morale da se takmiče za opremu, jedni protiv drugih, zatim protiv federalne vlade i drugih zemalja.

Zalihe zaštitne opreme su generalno veće sada, a mnoge države i veći lanci bolnica kažu da su u boljoj situaciji. Međutim, zdravstveni radnici i neki članovi Kongresa sumnjaju u ta poboljšanja, s obzirom na to da ponovo ima nestašica.

Doktorka Ajša Teri, profesorka na Univerzitetu Džordž Vašington u prestonici Vašingtonu, kaže da ima dobar pristup zaštitnoj opremi, ali da to nije slučaj sa nekim ruralnim zdravstvenim ustanovama.

Ukupno, proizvodnja, distribucija i dostupnost opreme su poboljšani", rekla je Teri ali i upozorila da se strahuje da "ćemo se opustiti" i dozvoliti da se zalihe smanje u nekim mestima.

Ne propustite: Fauči: Situacija u SAD je ozbiljna, odmah nešto preduzeti

U prošlonedeljnom pismu Kongresu, zdravstveni zvaničnici okruga Dupejdž u Ilinoisu, blizu Čikaga, naveli su da sve bolnice u tom okrugu više puta upotrebljavaju istu zaštitnu opremu "na način koji nije prvobitno predviđen i koji je verovano manje bezbedan od optimalne upotrebe zaštitne opreme".

Američko medicinsko udruženje je u pismu Federalnoj agenciji za vanredne situacije (FEMA), potpredsedniku Majku Pensu i članovima Kongresa zatražilo donošenje nacionalne strategije za kupovinu i distribuciju opreme.

Članica Predstavničkog doma iz Njujorka, Kerolin Maloni, objavila je prošle nedelje izveštaj uoči kongresnog pretresa, u kojem se izražava zabrinutost zbog problema u lancu snabdevanja. Njen izveštaj zasnovan je na razgovorima sa neimenovanim radnicima u kompanijama za medicinske zalihe, od kojih je jedan upozorio da sirovi materijal za mantile nije dostupan u potrebnoj količini, i da to vodi ka "neodrživoj situaciji".

Ne propustite: Guverner Teksasa propisao obavezno nošenje maski - iako je mera veoma nepopularna

Admiral Džon Polovčik, koji koordiniše nabavku i distribuciju medicinskih zaliha na federalnom nivou, rekao je u Kongresu prošle nedelje da više od četvrtine država ima zalihe za manje od 30 dana.

Čini se da ćemo za manje od 30 dana imati pravu krizu", naglasio je demokratski kongresmen iz Ilinoisa Bil Foster.

FEMA, koja nadgleda zalihe na nacionalnom nivou, nije saopštila koje će države imati dovoljno opreme i posle 30 dana , a koje ne. Vlada je u junu počela da obnavlja zalihe, sa ciljem da traju dva meseca.

FEMA je do 10. juna podelila ili naložila privatnim kompanijama da podele više od 74 miliona N95 maski i 66 miliona pari rukavica. Agencija je saopštila da je promenila način isporuke da bi poslala više opreme žarištima.

Iako su sve američke države i teritorije dobile određenu zaštitnu opremu od FEMA-e, analiza podataka te agencije pokazuje da su količine bile značajno različite kada se uporede sa brojem stanovnika i brojem potvrđenih slučajeva Kovida 19, prenosi AP.

Ne propustite: SZO: Pandemija se pogoršava

Prema analizi Asošijeted presa države sa malim brojem stanovnika, uglavnom ruralne, dobile su najviše opreme u poređenju za potvrđenim brojem slučajeva. Montana je na primer dobila 1.125 komada zaštitne opreme po slučaju, a Masačusets, ranije žarište pandemije, 32. Države, među kojima su Kalifornija, Ajova i Nebraska, u kojima se beleži nagli rast broja obolelih, dobile su najmanju količinu zaštitne opreme od FEMA-e.

Mnoge države navode da oprema iz federalnih izvora čini mali deo njihovih zaliha, nakon što su potrošile milione dolara da same nabave svoju opremu.

Nije problematična samo količina opreme. U Nju Hempširu, udruženje koje zastupa staračke domove saoopštilo je da je većina opreme, koju je FEMA poslala početkom juna, neupotrebljiva.

Lekari su u martu formirali nevladinu organizaciju pod nazivom #GetUsPPE (#Nabavite nam zaštitnu opremu), da bi pomogli u isporuci poklonjene zaštitne opreme.

Organizacija je saopštila da je poslednje dve nedelje juna zabilježen rast zahteva za opremom od 200 odsto iz Teksasa, države koja se suočava sa ogromnim rastom novozaraženih. Vlasti u toj države tvrde da su zalihe adekvatne.