Žene u kriptovalutama našle izvor finansiranja startapova

Objašnjenje funkcionisanja tehnologije Blockchain-a

Bitkoin i kriptovalute za mnoge od nas su i dalje misterija, ali za startape koji su osnovale žene, to je alternativni način za prikupljanje novca u industriji tehnologije.

U svetu tehnološkog startapa, novca za nove ideje ima ne pretek … ako ste muškarac. Žene obično ostanu uskraćene.

“U svetu rizičnih investicionih poduhvata dominiraju muškarci sa 94 odsto što otežava ženama i manjinama da sakupe sredstva, iz različitih razloga, uključujući polne predrasude”, kaže Liza Veng, generalna direktorka kompanije "Sheworx".

Žene preduzetnice počinju da pronalaze alternative finansiranja i pažnja im je usmerena na najveći fenomen o kojem se najviše priča u industriji tehnologije i finansija - kriptovalute i Blockchain, odnosno šifrovane baze podataka transakcija bitkoina.

"Privlačnost Blockchain-a je to što se time izbacuje posrednik, odnosno izbacuju se oni koji traže zakup za aplikacije", objašnjava Kerolin Rekhau, operativna direktorka kompanije "Consensys".

Kada se izbaci posrednik, to takođe ide u prilog prikupljanju sredstava. Inicijalna javna ponuda tokena, skraćeno ICO, omogućava osnivačima da prikupe finansije izdajući digitalni token ili koin specifičan za njihov Blockchain biznis.

"Ne postoji nasleđe muške dominacije u Blockchain-u, jer nema nasleđa. Zašto da se ne uključimo i izgradimo nešto", upitala je Mišel Mekormak.

Mišel Mekormak je osnovala “Casting Coin”, digitalnu valutu koju planira da iskoristi kao platformu za angažovanje javnosti u cilju povezivanju modela i brendova.

"Ako pogledate izvan te male zajednice rizičnih investicija i ljudi koji tamo obično kontrolišu kapital, videćete otvoreni svet u kojem se žene slobodno kreću i mogu da se dokažu", kaže Rekhau.

Ipak, ovo je još početna faza za tu tehnologiju.

"Vidimo dosta priliva brzog novca u ICO. Ali ne bih to odmah nazvala uspehom jer želimo da razumemo dugoročnost takvog procesa prikupljanja sredstava", ističa Liza Veng.

Za ove ambiciozne žene, dugotrajni uspeh znači biti deo aktuelne debate.