Zum angažovao bivšeg Fejsbukovog direktora za zaštitu korisničkih podataka

Dosta toga je potrebno učiniti u poboljšanju samog jezgra aplikacije – njenog kriptografskog dizajna i insfrastrukture: Aleks Stamos (Foto: Reuters)

Kompanija Zum (Zoom Video Communications Inc) angažovala je na savetničku poziciju Aleksa Stamosa bivšeg čelnika za zaštitu podataka korisnika Fejsbuka. Kompanija koja pruža usluge video komunikacije najavila je i osnivanje savetodavnog tela čija je svrha poboljšanje zaštite privatnosti korisnika servisa kojih je sve više usled globalne pandemije koronavirusa, objavila je agencija Rojters.

"Dosta toga je potrebno učiniti u poboljšanju samog jezgra aplikacije – njenog kriptografskog dizajna i insfrastrukture. Radujem se što ću sa Zumovim inženjerima raditi na tim projektima”, napisao je Stamos, profesor na Stenford univerzitetu, u blogu objavljenom u sredu.

Stamos je u tokom marta u nekoliko objava na društvenoj mreži Tviter od kompanije Zum zatražio veću transparentnost i razvijanje strategije bezbednosti korisničkih podataka.

Nakon toga osnivač Zuma i direktor Erik Juan pozvao je Stamosa da se priključi kao spoljni savetnik.

Takođe, u sredu je objavljena informacija da je protiv Zuma podneta tužba jednog akcionara zbog, kako je navedeno, toga što ne štiti u dovoljnoj meri privatnost korisnika. Podnosilac Majkl Dru je u svojoj tužbi ukazao da su medijski izveštaji u kojima su naglašeni nedostaci u zaštiti privatnosti uticali na pad vrednosti akcija kompanije Zum, objavio je Rojters.

Zum su milioni ljudi širom sveta počeli da koriste s obzirom na to da su primorani da svoje poslove radi od kuće.

Ne propustite: Na udaru brutalnog virusa

Međutim, sada se suočava sa gubitkom korisnika koji su zabrinuti zbog moguće nebezbedne komunikacije i slučajeva kada su nepozvani korisnici doslovce upadali na sastanke održavane putem Zuma. Istovremeno, zabeležen je i pad vrednosti akcija te kompanije na berzi i to za trećinu – posle skoka koji su imale u drugoj polovini marta.

Kompanija Spejseks Ilona Maska nedavno je svojim zaposlenima uvela zabranu upotrebe Zuma – navodeći kao razlog zabrinutost zbog privatnosti i bezbednosti – dok je kabinet Vlade Tajvana naložio državnim agencijama da prekinu sa korišćenjem te aplikacije.

Ne propustite: "Tesline" baterije proizvode struju za celu kuću

Erik Juan, izvršni direktor Zuma, prošle nedelje se izvinio korisnicima zbog toga što, kako je rekao, nije ispunila očekivanja korisnika u domenu zaštite privatnosti njihovih podataka. Juan je, navodi agencija Rojters, rekao da kompanija preduzima mere u otklanjanju nedostaka.