SAD podstiču druge zemlje da podrže proteste u Iranu

Demonstranti prolaze pored američkog Kapitola tokom skupa solidarnosti sa protestima u Iranu, 17. decembra 2022, u Vašingtonu.

Portparol američkog Stejt departmenta Ned Prajs rekao je u ponedeljak da Sjedinjene Države podstiču druge zemlje da "stanu uz hrabre demonstrante u Iranu koji koriste prava jednako univerzalna za njih kao i za ljude širom sveta".

Na pitanje novinara tokom konferencije za štampu u ponedeljak o naporima da se podrži pristup besplatnom internetu u Iranu, Prajs je rekao da su Sjedinjene Države i evropski partneri preduzeli korake da olakšaju komunikaciju unutar i izvan Irana, uključujući omogućavanje tehnološkim kompanijama da bez straha od kršenja sankcija šalju opremu u Iran.

Ne propustite: Iran izbačen iz komisije UN-a za prava žena

Iran je ograničio internet usluge kao deo svog odgovora na proteste širom zemlje, koji su usledili nakon septembra i smrti 22-godišnje Mahse Amini u policijskom pritvoru. Ona je privedena zbog kršenja strogih pravila oblačenja u zemlji, a protesti su uključivali šire pozive na reforme u Iranu.

"Uvek je politika Sjedinjenih Država da stanu na stranu onih koji svoja prava ostvaruju na miran način", rekao je Prajs novinarima. "Mi to radimo ovde. Ohrabrili smo zemlje širom sveta da učine isto, i radićemo sa zemljama širom sveta da učine isto".