Bivši zvaničnik Las Vegasa osuđen na 28 godina zbog ubistva novinara

  • AP

Arhiva: Robert Teles, na slici skroz desno, osuđen je zbog ubistva novinara Džeda Džermana na 28 godina zatvora. (Foto: AP/Las Vegas Review-Journal/K.M. Cannon)

Bivši izabrani zvaničnik iz Las Vegasa, Robert Teles, demokrata, osuđen je u srijedu na najmanje 28 godina u državnom zatvoru u Nevadi zbog ubistva istraživačkog novinara koji je prije dvije godine pisao kritične članke o njegovom ponašanju na funkciji i razotkrio intimnu vezu sa koleginicom.

Porota je Telesa u avgustu osudila na minimalnu kaznu od 20 godina zatvora, ali je sutkinja okružnog suda okruga Klark, Mišel Livit, pozivajući se na faktore kao što su upotreba smrtonosnog oružja, laganje i starost ubijenog reportera, na nju dodala još osam godina zatvora.

Teles (47) je svjedočio u svoju odbranu i negirao da je u septembru 2022. nasmrt izbo novinara Las Vegas Rivju žurnala Džefa Džermana, ali dokazi protiv njega su bili snažni, uključujući i njegov DNK ispod Džermanovih noktiju.

U to vrijeme, Teles je bio izabrani administrator okružne kancelarije koji se bavio imovinskim i ostavinskim predmetima. On je u zatvoru bez mogućnosti kaucije od hapšenja koje se dogodilo nekoliko dana nakon napada.

Telesov advokat Robert Draškovič rekao je da namjerava uložiti žalbu na osuđujuću presudu.

Džerman je imao 69 godina i bio je ugledni novinar koji je proveo 44 godine pokrivajući kriminal, sudove i korupciju u Las Vegasu.

Ne propustite: Godinu dana posle ubistva novinara u Las Vegasu, kolege se bore da zaštite njegov rad

Teles je izgubio primarne izbore za drugi mandat nakon što su Džermanove priče u maju i junu 2022. opisale previranja i maltretiranje u kancelariji javnog administratora okruga Klark, kao i romantičnu vezu između Telesa i jedne zaposlenice. Nakon hapšenja suspendovana mu je dozvola za bavljenje pravom.

Policija je tada zatražila pomoć javnosti da identifikuje osobu sa snimka video nazdora koja vozi kestenjasti terenac i hoda sa širokim slamnatim šeširom koji skriva lice, obučenu u preveliku narandžastu košulju. Tužiteljica Pamela Vekerli je pokazala snimak osobe koja nosi narandžasto kako ulazi u bočno dvorište gdje je Džerman izboden i ostavljen mrtav.

U Telesovoj kući policija je pronašla kestenjasti terenac i isječene komade slamnatog šešira, kao i sive atletske cipele koje su ličile na one koje je nosila osoba sa video snimka. Vlasti nisu pronašle narandžastu košulju dugih rukava niti oružje kojim je izvršeno ubistvo.

Teles je tokom suđenja svjedočio nekoliko sati, priznajući po prvi put da su izvještaji o romansi na radnom mjestu istiniti. Ipak, negirao je da je ubio Džermana i rekao da mu je "namještena" široka zavjera koja je uključivala kompaniju za nekretnine, policiju, DNK analitičare, bivše kolege i druge. Rekao je poroti da je žrtvovan zbog svojih nastojanja da se iskorijeni korupcija

Ja nisam osoba koja bi nekoga ubola nožem. Nisam ubio gospodina Džermana”, rekao je Teles.

Teles je rekao poroti da je prošetao i otišao u teretanu u vreme kada je Džerman ubijen. Ali dokazi su pokazali da mu je supruga slala tekstualne poruke otprilike u isto vrijeme kada je Džerman ubijen s pitanjem: "Gdje si?" Tužioci su rekli da je Teles ostavio svoj mobitel kod kuće kako ga se ne bi moglo locirati.

U konačnici, nakon 12 sati vijećanja, tokom tri dana, porota ga je proglasila krivim, a danas je dobio i prvostepenu presudu.

Džerman je bio jedini novinar ubijen u SAD 2022. godine, pokazuju podaci njujorškog Komiteta za zaštitu novinara (CPJ). Prema evidenciji ove neprofitne organizacije, 17 medijskih radnika ubijeno je u SAD od 1992. godine.