Zvaničnik UN: Slučaj Rohindža je za Međunarodni krivični sud

Visoki komesar UN za ljudska prava Zeid Rad Al Husein, REUTERS/Beawiharta

Visoki komesar Ujedinjenih nacija za ljudska prava, Zeid Rad Al Husein, rekao je da bi slučaj navodnih zločina počinjenih nad Rohindža muslimanima trebao biti dodeljen Međunarodnom krivičnom sudu.

Al Husein je naglasio da postoji osnovana sumnja da je došlo do genocida, što jedino može da potvrdi sud, nakon što sasluša argumente svih uključenih strana.


Zeid je prethodno opisao vladine akcije sprovedene na Rohindža muslimanima kao školski primer etničkog čišćenja.

Mjanmar je istražiteljima Ujedinjenim nacijama zabranio ulaz u zemlju, međutim misija Ujedinjenih nacija najavila je da će 12. marta objaviti izveštaje inicijalne istrage zasnovane na intervjuima sa osobama izbeglim u Bangladeš i ostale zemlje.

Po nezvaničnim procenama oko 700.000 pripadnika Rohindža muslimana izbeglo je iz Mjanmara nakon 25. avgusta, posle kako navode UN “dobro organizovane i sistematske vojne intevencije” kojoj je prethodio napad militanata Rohindža manjine na bezbednosne državne snage

Rohindže su jedna od mnogih etničkih manjina u pretežno budističkom Mjanmaru. Smatraju se ekonomskim migrantima iz Bangladeša i odbija im se prisvajanje državljanstva u Mjanmaru, uprkos tome što većina tvrdi da može da dokaže da su njihove porodice nekoliko generacija unazad živele na tom području.