Linkovi

Analitičari na Kosovu: Kurti blokira dijalog


Premijer Kosova Aljbin Kurti, arhiva (AP Photo/Visar Kryeziu)
Premijer Kosova Aljbin Kurti, arhiva (AP Photo/Visar Kryeziu)

Premijer Kosova Aljbin Kurti glavni je krivac što na jučerašnjoj rundi dijaloga u Briselu, nije učinjen nikakav napredak i što nije došlo do direktnog susreta predstavnika Srbije i Kosova na najvišem nivou, smatraju analitičari Srđan Simonović, Nedžemdin Spahiu i predsednik Srpske demokratije Aleksandar Arsenijević.

Prema Simonovićevim rečima “premijer Kosova sabotirao je jučerašnji dijalog isticanjem svojih uslova” koji se odnose na potpisivanje Osnovnog sporazuma, povlačenje pisma rezerve koji je 13. decembra 2023, zvanično podnela Ana Brnabić Evropskoj službi spoljnih poslova i predaju Milana Radoičića kosovskim vlastima.

“Mislim da ovde postoji blokada u pregovorima samo s jedne strane, a ta strana je kosovska strana koja blokira ceo ovaj proces. S druge strane imamo ogroman pritisak prema Srbima na Kosovu, imamo svakodnevna hapšenja i to ostavlja trajne posledice na narod koji živi ovde i neretko se narod odlučuje na seobu, da napusti Kosovo. Mislim da je kosovski premijer svestan toga i mislim da on igra na tu kartu da smanji broj Srba, bar na severu Kosova, na najmanju moguću meru i od onoga što ostane sigurno neće biti kapaciteta za neku vrstu protesta ili otpora koji bi bio normalan u ovakvoj situaciji“, rekao je Srđan Simonović za Glas Amerike.

Kakve su reakcije na Kosovu posle susreta Vučića i Kurtija u Briselu?
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:52 0:00

Predsednik Srpske demokratije Aleksandar Arsenijević smatra da je premijer Kosova u Briselu „pokazao svoju nekonstruktivnu stranu“ zato što je nove uslove postavio pre samog sastanka, iako se kako je naveo, takvi sastanci dogovaraju nedeljama unapred.

Od tri uslova, znam da je nemoguće ispuniti jedan, a to je izručenje Miliana Radojičića i ostalih pripadnika te grupe, jer jednostavno ne postoji nikakav ekstradicioni sporazum između Kosova i Srbije“.

Prema Arsenijevićevim rečima premijer Kurti je svojim postupkom pokazao da ga dijalog i normalizacija odnosa ne zanima.

„Apsolutno gospodina Kurtija razumem, jer zašto bi on učestvovao u bilo kojim pregovorima kad on može da otme i uzme sve. Što bi on trebalo da traži, kada na terenu sve uzima jednostrano i sve otima, tako da ne postoji mogućnost za dijalog sa Srbijom, jer je apsolutno bespotrebno. Gospodin Kurti to vidi kao jednu šaradu i kao deo kriznog menadžmenta, koji treba pokazati strancima da je on taj koji želi da sarađuje, i da bude u temi dijaloga, ali kada dođe do tog dijaloga, on ga samo opstruiše jer mu nije potreban“, rekao je Arsenijević za Glas Amerike.

Odbijanje Aljbina Kurtija da se u Briselu sastane sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, analitičar Nedžemdin Spahiu ocenjuje kao Kurtijev prkos, koji može biti štetan za Kosovo.

Ponekad prkos može biti prepreka za stvarivanje interesa vlastite zemlje. U interesu Kosova je da se što pre sprovede nemačko-francuski plan, ali očigledno je da predsednik Srbije nije baš voljan da to sprovede“.

Iako, kako navodi Spahiu, ponekad deluje da Kurti opstruiše normalizaciju odnosa, njegov cilj je ipak sprovođenje postignutih sporazuma.

„Kurti ipak želi da se sprovede nemačko-francuski plan jer bi to bio njegov uspeh. Ali, igrajući igru prkosa, dolazi do situacija poput odsustva susreta između njih više od godinu dana. Puno zla se dogodilo između tih strana, ali ipak se mora ići dalje, mora se pregovarati i mora se naći rešenja. Alternativa od sporazuma i rešenja su ratni sukobi, a to ne donosi sreću nikome“, naveo je Spahiu za Glas Amerike.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Aljbin Kurti poslednji put su se sastali 14. septembra prošle godine. Tad su razgovarali o primeni plana dogovora koji su postigli u Briselu i Ohridu. Međutim, taj susret je završen bez uspeha.

XS
SM
MD
LG