Linkovi

Izrael objavio da je ubio ekstremistu Hamasa koji se vidi na snimku napada 7. oktobra


Mesto izraelskog napada u kom je navodno gađana škola u okrugu Zejtun na periferiji grada Gaze, 1. septembra 2024. godine.
Mesto izraelskog napada u kom je navodno gađana škola u okrugu Zejtun na periferiji grada Gaze, 1. septembra 2024. godine.

Izraelska vojska saopštila je u utorak da je ubila ekstremistu Hamasa koji je učestvovao u oktobarskom napadu na Izrael i koji je viđen na video snimku kako tokom napada pije gazirano piće pred dvoje dece koja su ranjena u eksploziji granate u kojoj je ubijen njihov otac.

Izraelske odbrambene snage (IDF) identifikovale su militanta kao Ahmeda Fozija Vadiju i saopštile da je paraglajderom sleteo u zajednicu Netiv HaAsara tokom oktobarskog napada.

Vadija je bio među osam ekstremista ubijenih u subotnjem vazdušnom napadu na grad Gazu, saopštila je izraelska vojska.

Kancelarija izraelskog premijera Benjamina Netanjahua saopštila je u utorak da će pobediti u ratu protiv Hamasa sa ili bez oružja iz Britanije, dan nakon što je britanska vlada objavila da će obustaviti izvoz oružja u Izrael zbog zabrinutosti oko njegovog korišćenja u Gazi.

"Umesto da stane uz Izrael, drugu demokratiju koja se brani od varvarstva, pogrešna odluka Britanije samo će ohrabriti Hamas", saopštila je Netanijahuova kancelarija.

Britanski ministar spoljnih poslova Dejvid Lemi rekao je da postoji "jasan rizik" da bi neko od oružja moglo da se upotrebi da se "počini ili omogući ozbiljno kršenje međunarodnog humanitarnog prava".

Britanski ministar odbrane Džon Hili rekao je u utorak Radiju Tajms da suspenzija 30 od 350 dozvola za izvoz oružja u Izrael "neće imati materijalnog uticaja na bezbednost Izraela".

Protesti u Izraelu

Netanjahu je takođe suočen sa pritiskom kod kuće nakon višednevnih protesta u kojima su ga pozivali da pristane na prekid vatre sa Hamasom kako bi vratio kući taoce koje još drže ekstremisti u Gazi.

"Niko nije više posvećen oslobađanju talaca od mene... Niko mi neće propovedati o ovom pitanju", rekao je Netanjahu u ponedeljak, prenosi Asošiejted pres.

Među preprekama u pregovorima je Netanjahuovo nastojanje da Izrael zadrži kontrolu nad koridorom Filadelfi na granici Gaze i Egipta. Izrael tvrdi da Hamas koristi tunele duž koridora za krijumčarenje oružja u Gazu. Egipat i Hamas poriču te tvrdnje.

U nedelju je stotine hiljada Izraelaca marširalo ulicama da žale zbog vesti da su tela šest ubijenih talaca pronađena u južnoj Gazi.

Na televizijskoj konferenciji za novinare u ponedeljak, Netanjahu je rekao da traži oproštaj jer nije uspeo da spase ubijene taoce.

"Molim vas za oproštaj što ih nismo vratili žive", rekao je. "Bili smo blizu, ali nismo uspeli. Hamas će platiti visoku cenu za ovo".

Kasno u ponedeljak, nekoliko hiljada demonstranata okupilo se ispred Netanjahuove privatne kuće u centru Jerusalima, uzvikujući "Dogovor! Odmah!"

Generalni štrajk radnika u ponedeljak je takođe poremetio Izrael jer su najveći izraelski sindikat i preduzeća pokušali da izvrše pritisak na vladu da postigne sporazum o prekidu vatre sa Hamasom kako bi se okončale borbe u Gazi dok se rat približava granici od 11 meseci.

Tens of thousands protest killing of six hostages in Gaza
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:45 0:00

Predstavnici talaca i kritičari Netanjahua tvrde da je prekid vatre kojim bi se zaustavio rat u Gazi mogao spasiti živote talaca. Ali Netanjahuovi partneri u vladajućoj koaliciji izraelske vlade uglavnom se protive kompromisu sa Hamasom.

Netanjahu je odbio da pristane na sporazum o prekidu vatre koji poziva na izraelsko vojno povlačenje iz Gaze što bi dovelo do trajnog zaustavljanja borbi - iz straha da bi se Hamas mogao ponovo naoružati i ugroziti dugoročnu bezbednost Izraela.

Hamas je optužio Izrael da odugovlači pregovore postavljajući nove zahteve, uključujući da Izrael ostane pod kontrolom koridora Filadelfi i drugog koridora koji prolazi preko Gaze.

Hamas se držao širokih dogovora o trofaznom planu koji je Bajdenova administracija predstavila u julu: Hamas će osloboditi sve taoce u zamenu za prekid rata, potpuno povlačenje izraelskih snaga i oslobađanje velikog broja palestinskih zatvorenika.

Ekstremisti Hamasa ubili su oko 1.200 ljudi i zarobili oko 250 talaca tokom napada 7. oktobra na južni Izrael. U izraelskoj kontraofanzivi u Gazi ubijeno je skoro 41.000 Palestinaca, većinom žena i dece, prema zdravstvenim zvaničnicima Gaze, dok izraelska vojska tvrdi da broj poginulih uključuje nekoliko hiljada boraca Hamasa.

U izveštaju su korišćene neke informacije agencija Asošijeted pres, Rojters i Agencije Frans pres.
XS
SM
MD
LG