Linkovi

Izraelski vazdušni napad na ciljeve Hezbolaha na jug Libana, poginule četiri osobe


Dim kulja tokom izraelskog bombardovanja pograničnog sela Kiam na jugu Libana 6. avgusta 2024, usred kontinuiranih prekograničnih sukoba između izraelskih trupa i libanskih boraca Hezbolaha.
Dim kulja tokom izraelskog bombardovanja pograničnog sela Kiam na jugu Libana 6. avgusta 2024, usred kontinuiranih prekograničnih sukoba između izraelskih trupa i libanskih boraca Hezbolaha.

Izraelske snage izvele su u utorak vazdušne napade na jugu Libana u kojima su poginule četiri osobe, saopštili su libanski zdravstveni zvaničnici.

Izraelska vojska je saopštila da su napadi u oblasti Nabatije bili usmereni na militante Hezbolaha, dok je Hezbolah u utorak saopštio da je pokrenuo napad dronom usmeren na Izrael.

Borbe između Izraela i Hezbolaha eskalirale su nakon izbijanja rata između Izraela i Hamasa u Pojasu Gaze, a poslednji napadi se dešavaju u trenutku kada međunarodna zajednica radi na pokušaju da se izbegne eskalacija sukoba u regionu.

Ta zabrinutost je pojačana prošle nedelje izraelskim udarom u kojem je ubijen komandant Hezbolaha u Bejrutu i napadom u kojem je ubijen Hamasov politički šef u Teheranu za šta Iran i Hamas okrivljuju Izrael.

"Napetosti nastavljaju da eskaliraju na Bliskom istoku, dovodeći ga na ivicu rata nepoznatih razmera", rekao je u utorak visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj. "Svi moramo da sprečimo još jednu katastrofu. Put napred je uglavnom konsenzusan: prekid vatre u Gazi, sada".

Južna Koreja je u utorak postala posljednja zemlja koja je izdala upozorenje za putovanja u region, pozivajući svoje građane da napuste Izrael i Liban što je pre moguće.

Američki sekretar odbrane Lojd Ostin i izraelski ministar odbrane Joav Galant razgovarali su o situaciji u ponedeljak, a Ostin je ponovio "nepokolebljivu posvećenost SAD bezbednosti Izraela" suočen sa pretnjama Irana i njegovih zastupnika kao što je Hezbolah, navodi se u saopštenju Pentagona.

Sekretar za štampu Pentagona, general-major Pat Rajder, rekao je da su se Ostin i Galant složili da je napad iranske milicije u ponedeljak na američke snage u zapadnom Iraku "označio opasnu eskalaciju i pokazao destabilizujuću ulogu Irana u regionu".

Zvaničnik američke odbrane rekao je za Glas Amerike da je u napadu povređeno nekoliko pripadnika američkog osoblja.

Izraelska vojska je takođe u utorak saopštila da njene snage izvode operacije u centralnom i južnom Pojasu Gaze i da su izraelski avioni izveli vazdušni napad u oblasti Dženin na okupiranoj Zapadnoj obali.

Palestinski zdravstveni zvaničnici rekli su da su u napadu poginule četiri osobe, dok su u izraelskom napadu na selo Akaba na Zapadnoj obali poginule još četiri osobe.

Izrael je obećao da će uništiti Hamas kao odmazdu za njihov teroristički napad 7. oktobra u kojem je poginulo 1.200 ljudi, dok je 250 talaca zarobljeno. U izraelskoj kontraofanzivi u Gazi je poginulo najmanje 39.650 ljudi, uglavnom žena i dece, prema teritorijalnom ministarstvu zdravlja, dok Izrael navodi da broj poginulih uključuje hiljade ubijenih boraca Hamasa.

U izveštaju su korišćene neke informacije agencija Asošijeted pres, Rojters i Agencije Frans pres.
XS
SM
MD
LG